Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Litet samtal kan ge stor förändring – när män talar och lyssnar efter metoo

Det finns en avgörande skillnad mellan före och efter, säger Tomasz Forsberg till männen som samlats den här kvällen: Efter metoo kan ingen av oss längre säga att vi inte visste. Så nu börjar samtalet om det. Organisationen MÄN håller möte.

Tomasz Forsberg leder samtalsmöten med organisationen MÄN.Bild: Patrick Persson
De stora förändringarna kan börja i det lilla samtalet, lyder maximen för MÄN, en organisation som vill ”omdefiniera manligheten”.
I ett mötesrum två trappor upp på hotell Sankt Jörgen i Malmö har tisdagskvällens deltagare därför delat upp sig i små grupper för att samtala. Och först av allt berätta varför de har kommit.
– Jag är här för att jag känner ansvar för hur vi män beter oss mot kvinnor.
Ingen får avbryta och ingen får prata för länge. Så lyder två heliga regler i ”Lilla rummet”, en form som organisationen MÄN använder för att få igång det självreflekterande samtalet.
– Jag är här för att jag vill bli bättre på att lyssna.
Den 13 oktober 2017 bad skådespelaren Alyssa Milano alla kvinnor som någon gång ofredats sexuellt, att svara på hennes tweet med orden ”me too”.
Det virala gensvaret gjorde #metoo till en vattendelare, något som har ett före och efter – också för män, inskärper Tomasz Forsberg.
Samtalsrörelsen #eftermetoo i MalmöBild: Patrick Persson
MÄN bildades 1993 för att väcka engagemang kring mäns våld mot kvinnor. Med metoo fick denna feministiska mansorganisation hösten 2017 en tredubblad tillströmning. På ett stormöte inleddes #eftermetoo, en samtalsrörelse, som efter tv-dokumentären om artisten Josefin Nilsson fått ny kraft i år.
Under våren ordnas därför en serie samtal om manlighet över hela Sverige.
– Jag är här för att jag inte passar in i mansrollen som samhället har gett mig.
Gruppsamtalen bygger på tillit. Inget som sägs här får skvallras vidare.
– Jag är här för att allt blev annorlunda efter metoo, när jag hade fått veta vad mina tjejkompisar tvingats uppleva.
Samtalsrörelsen #eftermetoo kommer till Lund och MalmöBild: Patrick Persson
Mötesledarna Tomasz Forsberg och Mattias Lindholm berättar om grundtanken med dessa träffar: att det reflekterande samtalet påverkar den som deltar, en förändring som deltagarna tar med sig till sina övriga relationer, och i bästa fall ut i det offentliga samtalet.
”Vi vill omforma och bredda ramarna för hur en kille eller man förväntas vara. Det ska vara positivt att visa omsorg och krama sina kompisar istället för att knuffas eller dra taskiga skämt.”
Så står det i programförklaringen för MÄN.
– Vårt mål är att sätta män i samtal, säger Mattias Lindholm.
Gå till toppen