Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu ska besökarna på Järavallen lära sig att hålla rent

En upprustad badplats vid Saxtorpssjön har gjort Järavallens strövområde till ett populärare utflyktsmål – tyvärr har nedskräpningen ökat på samma gång. Men nu ska det bli svårare för besökarna att strunta i vad de lämnar efter sig.

En miniutställning om hur svårt det är för naturen att bryta ned plast- och metallartiklar.Bild: Agneta Borgström
Om du skräpar ned måste någon annan städa upp. Strövområdet Järavallen i Kävlinge kommun är inget undantag. Varje år kostar nedskräpningen i området 100 000 kronor, enligt Stiftelsen skånska landskap som sköter platsen.
– Vi har väldigt högt besökstryck. Sedan vi gjorde om vid Saxtorpssjön så har besöksantalet ökat. Det är många som har picknick och vår personal som städar upplever att besökarna lämnar efter sig mycket engångsartiklar, säger Johanna Pedersen, strateg på Stiftelsen skånska landskap.
Johanna Pedersen.Bild: Agneta Borgström
Ett nytt initiativ i två delar ska påminna alla besökare om skräpets negativa konsekvenser – och erbjuda en lösning på problemet. Tillsammans med Håll Sverige rent och Skåneleden sätter Stiftelsen skånska landskap ut ”skräpholkar” i området – lådor som uppmuntrar besökarna att ta en påse och samla skräp längs med sin promenad. I varje låda finns en behållare med miljövänliga påsar som är gratis att ta.
Vid den nya toaletten nere vid sjön kommer besökarna dessutom att stöta på en mindre utställning om vilken skada vårt skräp gör i naturen. I små montrar har man samlat bland annat fimpar, plast och burkar för att uppmärksamma att det kan ta tusentals år för miljön att bryta ner materialet.
– Vi hoppas att våra besökare ska känna ett gemensamt ansvar över strövområdet, säger Johanna Pedersen.
Fram till sista juli kommer stiftelsen att mäta nedskräpningen vecka för vecka, för att se om initiativet minskar nedskräpningen. Stiftelsen skånska landskap har hand om 19 strövområden i Skåne. Ambitionen är att projektet ska spridas till fler platser redan nästa år.
– Vi ser att nedskräpningen ökar i alla våra strövområden. På det här sättet vill ta ansvar för miljön, men också skapa en bra friluftsupplevelse för människorna som besöker naturområdena.
Gå till toppen