Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Politiken måste tåla skratt i radion

Ulf Kristersson (M) intervjuas av SR i Almedalen.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Nej, det är inte ett skämt. Lokala SD-toppar vill inte bara stuva om public service och utreda om SVT2 och P3 kan säljas – Blekingeordföranden Camilla Karlman vill rentav stoppa skratten:
I politiken diskuteras så pass allvarliga ämnen att det rimmar dåligt med satir i public servicebolagen, säger hon till P4 Blekinge.
Med sådan ”allvarlig” politik behövs visserligen ingen satir, men i övrigt är uttalandet anmärkningsvärt. En politiker vill styra innehållet i fria medier. Skrattet fastnar helt enkelt i halsen.
SR, SVT och Utbildningsradion har åter en gång hamnat i fokus sedan Stockholmsmoderaterna röstat för att public service ska läggas ner, på sikt, och flera förbund har hängt på. Också Skånemoderaterna lär vara inne på detta.
Det är riktigt fel tänkt.
I en tid när populisthögern kallar oberoende medier folkets fiende och avfärdar misshaglig rapportering som fake news är det inte färre seriösa medier världen behöver, utan fler.
I en tid när polariseringen tilltar och missuppfattningen att alla har rätt inte bara till egna åsikter utan också till egna fakta ökar behövs kvalitetsjournalistik som når den breda publiken. Många inser att journalistik kostar och är beredda att betala, men inte alla. Här kommer SVT och SR in i bilden.
Den årliga Förtroendebarometern visar att SR är det mediehus som publiken har störst förtroende för. Också SVT ligger väl till. Men förtroendet är numera politiserat: på högerkanten ser många public service som vänstervridet. Enligt SOM-institutet minskar tilliten bland väljare till höger, men ökar hos andra.
Det här är något bolagen måste ta på stort allvar. För medier att lita på är A och O i en demokrati. Både seriös press och public service – vars innehåll politiker självfallet måste hålla tassarna ifrån.
Gå till toppen