Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD ställer sig bakom alliansens försäljning av KKB

Delar av Kävlinge kommuns lägenhetsbestånd ska säljas. Det står klart sedan Sverigedemokraterna har bestämt sig för att rösta ja till förslaget. Men oppositionen är fortsatt kritisk.
– Varför är det så bråttom? Vi saknar en konsekvensanalys om vad affären kommer att innebära, säger oppositionsrådet Catrin Tufvesson (S).

ARKIVBILD.Bild: Hasse Holmberg / TT
Under tisdagen meddelade SD i Kävlinge att de kommer rösta ja till alliansens förslag om att sälja mellan 350 och 400 av kommunens lägenheter till en privat aktör.
– Efter noga övervägande har vi valt att se utifrån ett långsiktigt perspektiv. Att få in nya aktörer på hyresmarknaden i Kävlinge kommun kommer på sikt gynna både invånarna och kommunens utveckling, skriver Henrik Ekberg, gruppledare för SD i Kävlinge i ett pressmeddelande.
Förslaget tas upp på kommunstyrelsens möte på onsdagen och sedan på kommunfullmäktige den 10 juni. I och med att SD sluter upp bakom alliansen står det klart att det finns en politisk majoritet i fullmäktige.
En av de saker som avgjorde ställningstagandet för SD är att det kommunala bostadsbolaget KKB ska ställa krav på köparen att investera i nyproduktion.
– Vi hoppas det här kan leda till en byggboom, säger Henrik Ekberg till Sydsvenskan.
Den rödgröna oppositionen är fortsatt kritisk. Socialdemokraternas oppositionsråd Catrin Tufvesson är rädd att en privat aktör kan dribbla bort kravet på nyproduktion.
– Hur ska KKB säkerställa att den nya aktören verkligen bygger nytt? Det vi har sett i andra kommuner är att en ny fastighetsägare köper och sedan säljer vidare till en annan aktör. Den nya aktören ärver inte kraven på nybyggnation, säger Catrin Tufvesson.
Henrik Ekberg (SD) delar inte hennes oro.
– Det är ett av kraven på köparen, det skrivs in i kontraktet. Vi hoppas att de efterföljer de kraven vi ställer, säger han.
Socialdemokraterna hade tänkt föreslå i kommunfullmäktige att ärendet utreds på nytt.
– Nu går det igenom i alla fall, så då röstar vi nog avslag, säger Catrin Tufvesson.
Hon anser att det saknas en konsekvensanalys om hur en fastighetsaffär i den här storleken påverkar Kävlinge kommun på sikt.
– Vi pratar mångmiljonbelopp. Varje gång vi ska sälja från ett bolag måste vi göra en konsekvensanalys. Jag tycker man ska vara ärlig och berätta vad som händer. Varför är det så bråttom? Är där någon köpare på lut? säger hon och hävdar att risken för hyreshöjningar är stor i de bostadsområden där renoveringsbehoven är stora.
Är det inte positivt att lägenheter rustas upp och att det byggs nytt?
– Jo, för de som har råd med den hyreshöjningen som kommer.
I en tidigare version skrev vi att Socialdemokraterna tänkte föreslå för kommunstyrelsen att ärendet skulle utredas vidare. Rätt är att de ska föreslå det för fullmäktige.
Gå till toppen