Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SJ tar över driften av Öresundstågen

SJ får uppdraget att köra och underhålla Öresundstågen från december 2020 och åtta år framåt. Det meddelar SJ i ett pressmeddelande på tisdagen.

Arkivbild.Bild: Johan Nilsson / TT
Öresundstågen går mellan Köpenhamn och Helsingör till Göteborg, Kalmar och Karlskrona via Malmö.
– Det är jätteroligt att få ansvaret för att köra Öresundstågen som är ett så viktigt trafiksystem för hela södra Sverige och Köpenhamnsregionen, säger Dan Olofsson, chef för upphandlad trafik på SJ.
SJ får ansvar för trafikplanering, drift, personal, underhåll och ersättningstrafik och avtalet gäller till och med 2028 med option på ytterligare två år.
– Vi har jobbat under lång tid väldigt mycket med kvalitetsfrågorna. Upphandlingen är ju tudelad i pris och kvalitet. Vi har lagt väldigt mycket möda på att förstå vad vi kan göra för att förbättra punktlighet, kvalitet ombord, service i form av information och inte minst utveckling av trafiksystemet tillsammans med regionerna som beställer det.
Vad vill ni göra?
– Vi vill utveckla Öresundstågssystemet, locka ännu fler resenärer att ställa bilen och använda Öresundståget till jobb, skola och fritid.
Bland annat kommer det att bli mer personal ombord på tågen och på stationerna, och serviceutbudet på de sträckor som har servering ska ses över.
– Vi kommer också att jobba tillsammans med regionerna med att systemet ska vara en än bättre integrerad del i hela kollektivtrafiknätet i södra Sverige.
SJ får också fullt ansvar för att underhålla tågen i den ny depån som byggs i Hässleholm och som ska stå klar 2020. Idag underhålls tågen i Köpenhamn.
– Att ha kontrollen över den kedjan är en viktig pusselbit för att utveckla kvaliteten och punktligheten, säger Dan Olofsson.
Avtalet är uppdelat i två faser. Fram till 2022 har SJ ansvar för trafiken till och från gränsen mellan Sverige och Danmark och från 2022 ska SJ ha fullt driftansvar till och från Österport i Köpenhamn.
Driften och underhållen av Öresundstågen kommer att organiseras i det nybildade affärsområdet SJ Öresund. Alla anställda på Transdev som idag arbetar med Öresundstågen ska erbjudas anställning.
– Det innebär att alla som idag jobbar på Transdev med Öresundstågen – lokförare och tågvärdar – kommer att erbjudas anställning på SJ. Vi behöver dessutom anställa fler. Vi kommer att rekrytera många nya tågvärdar eftersom vi ska bli fler tågvärdar ombord och vi kommer också att rekrytera fler lokförare.
Bakom Öresundstågen står länstrafikbolagen Blekingetrafiken, Hallandstrafiken, Länstrafiken Kronoberg, Kalmar länstrafik, Skånetrafiken, Västtrafik och danska Trafik- och Byggestyrelsen. I dag bemannas tågen i Sverige av Transdev och i Danmark av DSB. Totalt 111 tågsätt används i Öresundstågstrafiken.
Gå till toppen