Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Väsen: melodistint, elegant och med full rotkänsla

Alexander Agrell har hört den 30-årsjubilerande trions nya album.

Tres amigos sedan trettio år — Olov Johansson, Roger Tallroth och Mikael Marin.Bild: Q Image AB

Väsen

FOLKMUSIK. Rule of 3.

Bandet som inte låter som det heter fyller 30 år.
Och med tiden har folktrion Väsen närmast blivit en sorts riktmärke: Så här bra kan man spela nutida svensk folkmusik.
Väsens musik är alltså väsensskild från gruppens namn. I stället för störig och bråkig är den välbalanserad, välplanerad och smidigt elegant. Utan att tappa rotkänslan och navelsträngen till folkmusiktraditionen.
Mikael Marin på femsträngad fiol och liten cello, Olov Johansson, nyckelharpa, och Roger Tallroth, tolvsträngad gitarr, seglar här igenom ett knippe melodistinna egna polskor, marscher och valser. De tre rör sig samlat som en ensam musiker.
Skickliga grupper klarar av att tätlimma ihop de olika delarna i sina låtar. Med Väsen känns det mer som om de olika låtdelarna skurits ut i trä så skickligt att det bara är att föra in dem i varandra och vips — en figur som inte går att ta isär.
Det exklusiva stämspelet mellan Marin och Johansson står ut. Inte lika snabbupptäckt är Tallroths briljanta sätt att variera sitt ”komp”.
Gå till toppen