Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Det är inte slöjan som förtrycker, det är diskrimineringen och utpekandet

Jag stöttar inte en annan kvinna genom att jag tar av mig min slöja, då har jag gjort något som är emot min vilja, för jag har valt att sätta på mig slöjan. Det skriver Hoda Mohammad Ali.Bild: Martina Holmberg / TT
Hat, fördomar eller brist på kunskap? Vad är det mest lämpliga att kalla dagens islamofobi som riktar sig mest till det kvinnliga könet som bär slöjan? För mig och för många andra kvinnor är religionsfriheten drabbad och kränkt – att vi inte kan ta på oss slöja utan bli kallade för förtryckta eller sedda som terrorister som stödjer IS, och med tiden förlorar vi rättigheten att vara vi.
Ofta läser jag om fenomen som diskuteras i samband med slöjan. Majoriteten av dessa människor jag har diskuterat med ser slöjan som ett plagg som finns enbart inom islam, men är en påläst vet en att den finns i flera andra religioner såsom kristen- och judendomen. Att slöjan är så hatad och kopplad bara till islam är enligt mig ren okunskap då många har inte har den för att de är praktiserande muslimer. Det kan handla om kvinnor med hår- och hudproblem som vill täcka sitt huvud, ett annat fall kan vara att kvinnor har det som en del av klädkod i en kultur såsom hinduer har det. Bara för att en kvinna har på sig slöjan betyder det inte per automatik att hon är muslim, så varför utsätter vi alla kvinnor för hat när vi inte vet deras historia eller livsstil?
De moderna tiderna, den svenska normen och integration är saker som folk brukar koppla till att kvinnor inte bör ha på sig slöjan, men jag säger att moderniseringen inte sker genom diskriminering eller hat, den sker när vi skapar ett samhälle som accepterar alla så länge det inte skadar någon. Den svenska normen är inte att visa hår eller inte, då en kvinna även i svensk kultur kan ha på sig slöja (huvudbonad med folkdräkt) så själva slöjan fanns redan i den svenska normen och kulturen långt innan islam kom till Sverige. Integration är inte en synonym till assimilation och att integrera folk handlar inte om att bestämma om kvinnor får täcka håret eller ej.
2019 har människan och civiliseringen nått långt, vi befinner oss i en tid där det kämpas dagligen för att djur, barn, homosexuella med flera får sina rättigheter, men frågan gäller inte kvinnor som bär slöja då vi konstant måste bli påminda om att vi är förtryckta. Jag känner många som har tagit på sig slöjan och en del som har tagit av sig slöjan - och båda har gjort det av egen vilja. Ifall vi kämpar för kvinnors rättigheter bör vi stötta alla kvinnor i deras val, och låta dem bestämma ifall de vill ha plagget på sig eller inte. Kopplat till det läser jag alltid på sociala medier att kvinnor i andra länder dagligen kämpar mot slöjtvång - och mitt svar är att beslöjade kvinnor här i Sverige inte ska behöva betala skulden för det som sker 5 000 kilometer bort. Jag stöttar inte en annan kvinna genom att jag tar av mig min slöja, då har jag gjort något som är emot min vilja, för jag har valt att sätta på mig slöjan. Slöjan ska vara en fråga om fri vilja och respekt för den kvinnan som bestämmer att ha den, tvång är lika mycket tvång oavsett om någon bestämmer att kvinnor ska ha eller inte ha slöjan. Vi löser inte problemet genom att beröva någon annans rättighet till slöjan.
Förtryck sker inte när en kvinna av något skäl väljer att ta på sig slöjan, förtryck sker när vi blir diskriminerade i arbetet på grund av slöjan, när vi får sänkta betyg på grund av slöjan, när vi blir lika med IS på grund av slöjan, när vi blir sedda som mindre kompetenta på grund av slöjan - det är då vi blir förtryckta. Det blir vi av många personer men inte av själva slöjan! Slutligen vill jag påminna om en av våra grundlagsstadgade friheter, nämligen religionsfriheten som vi all bör värna om eftersom det är en del av demokratin: ”Envar äger rätt att fritt utöva sin religion, såvitt han icke därigenom stör samhällets lugn eller åstadkommer allmän förargelse”. Den ger alla rättigheten att praktisera sin tro - att existera!

Hoda Mohammad Ali

Hoda Mohammad Ali är 20 år. Hon har bott i Sverige i 16 år och studerar kriminologiprogrammet på Lunds universitet. Brinner för miljöfrågor, mänskliga rättigheter och för jämställdhet samt jämlikhet i samhället.
Gå till toppen