Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Fi vill stoppa besparingar och höja skatten mer än alla andra

Om de planerade besparingarna stoppas kommer kommunen i längden att vinna på det – även ekonomiskt.
Det menar Fi, som föreslår den allra största skattehöjningen av Lunds tio partier.

Dmitri Ivanov (Fi): ”Vårt mål är att lägga en transparent och ärlig budget, som visar vad det kostar att behålla den kvalitet som vi har i verksamheten idag.”Bild: Ingemar D Kristiansen
Feministiskt initiativ är sist ut bland Lunds partier med att presentera budgetförslag.
Partiet ställer sig i tvär opposition till den styrande Lundakvintetten, som föreslagit besparingar, i de flesta fall dolda, på över en kvarts miljard kronor nästa år.
Läs också Så tänker Lundapolitikerna spara en kvarts miljard
Fi vill ta bort alla de dolda besparingarna, med ett undantag. Kommunens ekonomer har i sitt budgetunderlag skalat bort en halv procentenhet från Konjunkturinstitutets prognos över hur mycket löner och priser ska öka. Fi låter kommunekonomernas bedömning ligga kvar.
– Vårt mål är att lägga en transparent och ärlig budget, som visar vad det kostar att behålla den kvalitet som vi har i verksamheten idag, säger Dmitri Ivanov (Fi).
För att bekosta budgeten föreslår Fi en skattehöjning på 36 öre per intjänad hundralapp nästa år. Året därefter kommer, om Fi får bestämma, ytterligare en skattehöjning på 14 öre per intjänad hundralapp.
– Jag tror inte att det finns något parti i Lund, inklusive Feministiskt initiativ, som vill höja kommunalskatten. Det är en platt skatt, som är lika för alla, så den drabbar hushållen med svagare ekonomi värst, det är ingenting vi ser positivt på. Men det är en nödvändighet, eftersom det inte finns andra sätt att införskaffa medel till kommunal verksamhet.
Fi menar dessutom att om kommunens verksamheter slipper ständiga besparingskrav kommer det på sikt att bli en ekonomisk vinst, eftersom personalomsättning och sjukfrånvaro då minskar.
– Ifall man börjar budgetera fullt ut, så att lönerna kan stiga och arbetsvillkoren förbättras, så kan man räkna med att det bidrar positivt till ekonomin i längden, säger Dmitri Ivanov.
Några besparingsförslag finns dock med i Fi:s budget. Exempelvis vill man minska antalet konferenser och resor, och på så sätt spara 5 miljoner kronor.
Fi-budgeten landar på ett svagt positivt resultat, endast plus 6,7 miljoner kronor, vilket kan jämföras med de 135 miljoner kronor som är kommunens finansiella mål (två procents överskott).
Dmitri Ivanov säger att Fi inte ifrågasätter målet i sig, men anser att Lund just nu måste minska investeringarna för att inte bygga upp låneskulden ytterligare. Och att höja skatten så mycket att överskottsmålet uppnås 2020 skulle slå alltför hårt mot hushållen, menar han.
Gå till toppen