Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höganäsfotografen Gerry Johansson får Lars Tunbjörkpriset

Fotografen Gerry Johansson får Lars Tunbjörkpriset 2019, för sin skärpa och nyfikenhet. Priset, som uppgår till 25 000 kronor, är instiftat av Tore G Wärenstams stiftelse i Borås och delas ut i samarbete med Lars Tunbjörks stiftelse.
Fotograf Gerry Johansson. Arkivbild.Bild: Sven-Erik Svensson
– Det är trevligt! Jag har alltid gillat Lars bilder, vi har gemensamma idoler inom fotograferingen. Vi gillar båda det som hände på 70-talet inom fotograferingen, säger Gerry Johansson, som bott utanför Höganäs sedan 1984.
Enligt juryns motivering har Gerry Johansson i över 30 år utforskat folktomma platser som formats av människan och samhällets villkor.
”Hans svartvita bilder är tagna med en osviklig precision och ett litet mått av humor. Gerry Johansson är känd för att vara konsekvent men svärtan i hans senaste bok visar att han ständigt förnyar sig. Han visar samma skärpa och nyfikenhet oavsett om han är i USA eller Härryda”, skriver juryn.
Gerry Johansson är född 1945 i Örebro och uppvuxen i Varberg. Han började fotografera redan som tonåring och har gjort fotoresor till både Japan och Antarktis. En av hans senaste böcker, ”American winter”, skildrar städer i mellersta USA.
Vad blir ditt nästa projekt?
– Jag har precis varit i Italien och tryckt en bok som handlar om Halland och vindkraft. Det är egentligen en landskapsbok om Halland, men som av en händelse står det ett vindkraftverk i varje bild, säger Gerry Johansson.
Utöver detta arbetar han med ett fotoprojekt i Italien som, enligt hans egen beskrivning, ”är så skumt att det inte är lönt att förklara”. Men han gör ett försök:
– Jag har varit i Italien och gjort en del grejer runt Ravenna, och en dag när jag körde förbi såg jag en skylt som det stod ”Meloni Meloni” på. Jag tyckte det lät så trevligt när man sa det. Det finns associationer till både melodi och melankoli i det, så jag bromsade in och började fotografera längs vägen där den skylten stod.
Tidigare vinnare av Lars Tunbjörkpriset är Julia Lindemalm, Hannah Modigh och Åsa Sjöström.
Den 10 oktober öppnar en utställning med Gerry Johansson på Abecita konstmuseum i Borås.
– Det är med anledning av priset. Exakt vilka bilder som ska visas ska vi prata om, det beror på hur mycket plats som finns och hur många bilder de förväntar sig, säger Gerry Johansson.
Gå till toppen