Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gustaf Kjellvanders band återförenas med gästsångare vid jubileumsfest

Skivbolaget Adrian Recordings ställer till med stor 20-årsjubileumsfest i Malmö i höst på tre olika konsertställen. Flera Malmöband som inte stått på scen på länge återförenas och ett av dem är avlidne Gustaf Kjellvanders band The Fine Arts Showcase som ska stå på scen med olika gästsångare.

Gustaf Kjellvander och Joachim Leksell utgjorde två fjärdedelar av The Fine Arts Showcase. Åtta år efter Kjellvanders död ska nu resten av bandet återförenas för en kväll.Bild: Emma Larsson
1999 var året då Hultsfredsbon Stefan Nordmark beslutade sig för att ge ut det lokala bandet Sharifs debutalbum och därför startade skivbolaget Adrian Recordings. I Sharif spelade Magnus Bjerkert och när Stefan Nordmark tragiskt gick bort tog Bjerkert över skivbolaget som idag har vuxit till att bli en maktfaktor inom svensk indiemusik. Bland banden som Adrian givit ut finns Emil Jensen, Alice Boman, David & The Citizens, Edda Magnason, This is Head, Familjen, Medborgarbandet, The Bear Quartet och Ulf Sturesson. Nu senast har de även givit ut Bob Hunds nya album.
I flera år var Adrian Recordings baserat i Malmö, men häromåret flyttade Magnus Bjerkert verksamheten till Stockholm. Sedan tidigare är det klart att Adrian Recordings ska arrangera en 20-årsjubileumsfest för skivbolaget i Stockholm en kväll i augusti, men eftersom Malmö är bolagets verkliga hemstad blir det nu även en 20-årsfest i Malmö.
– Det är svårare att göra sådant här i Stockholm. I Malmö är det en bättre "vibe" och alla är mer peppade och ställer upp, säger Magnus Bjerkert.
Magnus Bjerkert.Bild: Thomas Löfqvist
Lördagen den 5 oktober äger festen rum på tre olika ställen i Malmö. Klockan 15 börjar festen på pizzabaren Opopoppa på Simrishamnsgatan där Björns Vänner och Alice Boman ska spela.
Sen flyttar festen till rockklubben Babel på Spångatan där fyra klassiska Adrian-band ska stå på scen. MF/MB ska göra sin första spelning på fem år. Dessutom gör RA en sällsynt spelning och trion Hey Elbow ska spela. Men mest unikt är att bandet The Fine Arts Showcase ska återförenas, men utan sin huvudfigur.
Bandet släppte fyra album mellan åren 2004–2009 innan bandets sångare och låtskrivare Gustaf Kjellvander avled 2011.
– Jag satt och chattade med bandets basist Joachim Leksell då han föreslog att vi skulle göra en hyllning till Gustaf. Jag hade nog inte själv tagit det initiativet, men när han gick igång kändes det rätt, säger Magnus Bjerkert.
De tre musikerna i The Fine Arts Showcase ska få sällskap på scen av olika gästsångare. Det blir ”välkända namn”, enligt Magnus Bjerkert.
Efter de fyra spelningarna på Babel flyttas hela festen till Grand Öl & Mat på Monbijougatan för ännu en unik uppställning band.
– Jag har sagt till ett antal band och valt en av deras låtar som de ska spela och sen får de själva välja en cover ur Adrian-katalogen. Det blir band som Yast, Björns Vänner, Need For Speed, danska Printer, Henric Claes med flera, säger Magnus Bjerkert.
Har du planerat denna fest länge?
– När bolaget fyllde tio år insåg jag inte det förrän jag hållit på i tolv år. Så det blev ingen 10-årsfest. Jag är dålig på att titta bakåt och är alltid inne i nya projekt. Men jag vill inte att detta bara ska bli en återblick, utan även ett avstamp till framtiden. Så nu när det är 20-årsjubileum kände jag att det är mycket möjligt att det här blir enda gången jag verkligen firar bolaget. Nästa gång får någon annan fira mig, skrattar Magnus Bjerkert.
Håll koll på Malmös musikliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen