Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Hetsig radiodebatt gav svar. Men främst munhuggning.

Sara Skyttedal x 2. KD i centrum för debatten.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Nio partier. Åtta toppkandidater och en reserv. Men det var två heta, dagsaktuella frågor som stod i centrum när Studio Ett i P1 på onsdagseftermiddagen sände sin slutdebatt inför söndagens EU-val.
Moderaterna var irriterade över att Sverigedemokraterna ”gömde” sin toppkandidat Peter Lundgren, som är i blåsväder efter att under en blöt festkväll ha klämt en kvinnlig partikamrat på brösten och hållit fast henne mot hennes vilja. Lundgren borde, menade EU-kandidaten Jessica Polfjärd (M) i Ekot, ha kommit till studion och fått försvara sitt beteende. Istället skickade SD fram partiets tredjenamn Charlie Weimers.
Parallellt stormar det mot Kristdemokraternas Lars Adaktusson. Detta sedan Dagens Nyheter skrivit att han som EU-parlamentariker 22 gånger under åren 2014–2019 röstat emot aborträtten.
Mest anmärkningsvärt är att Adaktusson tryckte på nejknappen när parlamentet i en resolution ville fördöma Paraguay för att en tioårig flicka nekats abort efter att ha blivit våldtagen.
Adaktusson försvarar sig med att hans nejröster handlat om ”beslutsnivån, inte sakinnehållet”, det vill säga att det är medlemsländerna och inte EU som beslutar i frågor som är kopplade till socialpolitik.
Men det är ett retoriskt fikonlöv Adaktusson döljer sig bakom. Om beslutsnivån varit det väsentliga hade Adaktusson kunnat lägga ned sin röst, som brukligt är. Att Europaparlamentet inte har beslutsrätt i abortfrågan är känt, dock ägnar sig EU – med rätta – ständigt åt internationell opinionsbildning. Det går utmärkt.
Centern, inte minst EU-parlamentarikern Fredrick Federley, luftar massiv kritik mot Adaktusson och KD. Liksom Liberalerna, där partiledaren Jan Björklund hävdar att EU hotas av ”en konservativ backlash när det gäller kvinnors rättigheter”. Och i radiodebatten gick toppkandidaten Karin Karlsbro ett steg längre – hon buntade ihop KD med SD, två partier som hon anser för en rent kvinnofientlig politik.
Det fick KD:s toppnamn Sara Skyttedal att gå i taket. Samtidigt erkände hon att nej, själv skulle hon inte ha röstat som Adaktusson.
KD kan som papegojor upprepa att partiet står bakom aborträtten. När det bränner till visar KD dock upp ett annat ansikte.
Men inte bara SD och KD befinner sig i skottlinjen. Fler partier och deras EU-kandidater har bekymmer.
Liberalerna har slängt in en nästan helt okänd person, Karin Karlsbro, i täten för EU-kampanjen.
Moderaterna har efter höstens riksdagsval inte lyckats skaka av sig bitterhet och surande, trots Tomas Tobés ivriga kärnkraftskramande.
Malin Björk (V) har tagit ut traktamenten från EU trots att hon bor i Bryssel och har hamnat mitt i en föga förtroendeingivande debatt om ersättningar.
Fredrick Federley (C) är tämligen ensam om att fäkta för EU:s maffiga jordbruksstöd – och plötsligt kan väljarna åter känna igen böndernas gamla intresseparti. Bidragsälskande och bidragsäskande.
Soraya Post från Feministiskt initiativ glänste inte direkt när hon i tv häromkvällen hävdade att Ryssland inte rustar upp och inte utgör något hot.
Socialdemokraterna med Heléne Fritzon (S) går till val med en tunn kampanj och Miljöpartiets toppnamn Alice Bah Kuhnke imponerar inte som debattör.
Ändå gav slutdebatten i radio somliga svar. Stundtals var den upplysande. Och visst gav den smakprov på vassa, rappa dueller mellan EU-valets huvudpersoner.
Som när Tomas Tobé (M) och Alice Bah Kuhnke (MP) debatterade kärnkraften som svar på klimatkrisen.
Som när Soraya Post (FI) läxade upp Charlie Weimers (SD) som ärkerasist – "Gå och skäms med dig” – efter att han pekat ut vilka som utgör de utländska rånligor som förpestar den svenska landsbygden.
Som när Karin Karlsbro (L) och Heléne Fritzon (S) vägrade gå med på att en gemensam asylpolitik i EU är dödsdömd. Ingen av dem är beredda att ge upp än.
Men. En debatt på nästan två timmar. Med nio deltagare och två debattledare. I radio. Där i princip alla syndade och talade i mun på varandra.
Gå till toppen