Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon gör insekterna till science fiction

Humlan, ”insektsvärldens egen panda”, enligt Anne Sverdrup-Thygeson, är lätt att tycka om. Likaså det sociala honungsbiet. Men getingen? Med sin bok ”Insekternas planet” vill hon få läsarna att på allvar engagera sig i dem alla.

Anne Sverdrup-Thygeson har med sig kärleken till insekter från barndomen. Under besöket på Fjärilshuset i Stockholm placerade sig en fjäril från Caligosläktet på hennes glasögon.Bild: Jessica Gow/TT
En miljon av världens uppskattningsvis åtta miljoner växt- och djurarter är hotade av utrotning, enligt den larmrapport som presenterades häromveckan. Läget är allvarligt, men den norska biologen Anne Sverdrup -Thygeson vill ändå inte i första hand vara alarmistisk eller skuldbeläggande. I stället försöker hon väcka förundran inför insekternas värld.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen