Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Humorfestivalen hyllar Povel Ramel

Internationella gäster som Nina Conti, Jamali Maddix och Luisa Omielan, föreställningar på tre nya scener, Norra Brunns 30-årsfirande och en specialgjord show kring Povel Ramel.
Lund Comedy Festival, som i år hålls för tionde gången, har presenterat årets program.

Buktalarkomikern Nina Conti återkommer till festivalen.Bild: PBJ Management
Festivalen hålls i år den 29-31 augusti och upplägget liknar föregående års. Runt 200 artister ska uppträda under de tre dagarna och 110 shower presenteras på tolv scener.
AF-borgen står åter för flera av dessa scener. Nya spelplatser är däremot John Bull Pub, Skissernas museum och Gleerups.
Andra nyheter är att Hans Rosenfeldt ska hålla i ”Bästerwisser”, en killgissnings-tävling med vetenskapstema på AF:s stora scen som formas till en lagsport med deltagare som Petra Mede, Ann Westin och Måns Nilsson.
Norra Brunn, Stockholmsklubben som varit och är ett Mekka för svensk ståuppkomik, placerar sitt 30-årsfirande i Lund och levererar en större show på AF med en rad artister.
Det älskade radioprogrammet ”På minuten” är värre ändå och firar sitt 50-årsjubileum under festivalen, genom att spela in två program inför publik på Stadsteatern. En annan radiokändis, ”Lantzkampen”, återkommer till Lund och ska nu ha ett storband på scenen.
Adde Malmberg regisserar en specialsatsning, en föreställning på AF där Johan Glans, Johan Wester och Mimi Terris, med flera, framför Povel Ramelsånger och -sketcher som de själva valt ut.
Povel Ramel och hans verk hyllas med en nykomponerad show.Bild: Kent Hult
Den internationella avdelningen innehåller exempelvis buktalaren Nina Conti (som återkommer till festivalen), Jamali Maddix som leder tv-serien ”Hate thy neighbour”, Luisa Omielan, Laura Lexx, Al Pitcher och den sjungande ståupparen Harriet Braine.
Stora delar av den svenska humoreliten är i vanlig ordning på plats, bland andra Marika Carlsson, Karin Adelsköld, Emma Knyckare och Carl Stanley.
Fredrik Lindströms bidrag blir ”Vad heter det ejenklien?” där han återkommer till sitt språktema och svarar på publikens inmejlade frågor. Kristoffer Appelquist leder ”Frågornas herre”, vilket betyder att han tar emot lappar med publikfrågor och svarar på dem direkt från scenen.
Dockmakarna Peter Lennstrand (med tv:s ”Allram Eest” på meritlistan) och Björn Carlberg (”Klotty"} tar sina dockor från rutan till AF:s lilla sal. Standup på arabiska är tillbaka med komikern Alaa Abu Diab.
Festivalen startade 2009 och tiogångsjubilerar således i år. Det egna födelsedagskalaset hålls i AF-borgen på lördagen som ett familjeevenemang med clown, glad gympa, deckargåta och fri entré.
– Ja, faktiskt, svarar festivalingångsättaren Johan Wester på frågan om ifall han tror att humorfestivalen skulle hålla så länge.
– Jag hade förstås inte rätt bild av vilka utmaningar man ställs inför när man sätter ihop en festival som denna. Men att idén och upplägget skulle hålla tvekade jag aldrig om.
Festivalgeneralen Kajsa Jönsson konstaterar att det hänt mycket i det svenska humorklimatet sedan festivalen startade.
– Många fler sysslar med humor idag. Det som fanns då var i princip de artister som man sett på tv. Idag finns så otroligt många fler kanaler för humor och därför också många fler som sysslar med det. Och idag existerar inte en svensk komiker som inte spelat i Lund, så var det inte för tio år sedan.
– Vi ser också att fler kvinnliga komiker ansöker om att vara med hos oss numera och många fler humorklubbar har startats.
På lundcomedyfestival.com finns hela programmet. Festivalens biljettkontor och informationscenter förläggs i år till hotell Lundias foajé.
Luisa Omielan, som 2018 fick Baftas pris ”Breakthrough brit”, kommer till Lund.Bild: Karla Gowlett
Gå till toppen