Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tungt avhopp efter Mays nya brexitförslag

Storbritanniens regering planerar att lägga fram ett fjärde reviderat lagförslag som slår fast hur det brittiska EU-utträdet ska fortlöpa. Men stödet för premiärminister Theresa May tycks störtdyka. På onsdagen lämnade Konservativa partiets majoritetsledare i underhuset in en avskedsansökan.

Storbritanniens premiärminister Theresa May.Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Majoritetsledaren Andrea Leadsom, avgår på grund av missnöje med Mays brexitförslag, rapporterar Sky News.
”Jag tror inte att vi kommer att bli ett verkligt suveränt Förenat kungadöme med det avtal som nu föreslås”, skriver hon i ett brev till premiärministern.
May har sagt att hennes nya lagförslag rörande brexit innehåller tio punkter och ska offentliggöras på fredag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
– Brexits möjligheter är för stora och konsekvenserna av ett misslyckande för allvarliga för att riskera ytterligare försening, varnade premiärminister Theresa May i parlamentet på onsdagen.
Dagen innan hade May öppnat för en andra folkomröstning om brexit. Parlamentet i London har tidigare röstat nej till ett sådant förslag, men i den nya brexitplanen ska det finnas ett krav på en ny votering om en eventuell ny folkomröstning.
Leadsom beskriver förslaget om en folkomröstning som ”farligt splittrande” i sitt avskedsbrev. Hon skriver också att regeringens ”kollektiva ansvar” har ”brutit samman”.
Det finns uppgifter om att regeringen kan komma att lägga fram sin nya plan för omröstning i underhuset redan i början av juni.
Samtidigt har motståndet mot den konservativa premiärministern hårdnat ytterligare på hemmaplan, enligt BBC News. Flera av Mays partikamrater, däribland den EU-skeptiske parlamentsledamoten Nigel Evans, uppgavs under dagen ha bett Toryledningen om tillåtelse att hålla ett misstroendevotum mot den hårt ansatta partiordföranden. En sådan omröstning är egentligen inte möjlig förrän tidigast i vinter, eftersom May klarade sig igenom en likadan votering i december, och reglerna säger att det måste gå tolv månader innan nästa kan hållas.
Men på kvällen meddelade den så kallade 1922-kommittén, där samtliga Toryledamöter ingår, att den beslutat att inte ändra reglerna så att en omedelbar misstroendeomröstning om May skulle kunna hållas. Kommittén ska dock mötas igen på fredagen.
Storbritannien och övriga EU kom i november förra året överens om ett brittiskt utträdesavtal. May har, trots tre försök hittills, inte lyckats baxa planen igenom parlamentet där motståndet både från oppositionen och inifrån hennes parti är starkt.
Fakta

Brexitprocessen

Storbritanniens regering och övriga EU enades i november 2018 om ett brittiskt utträdesavtal, kombinerat med en politisk deklaration om en framtida relation. Premiärminister Theresa May har dock inte lyckats få stöd för avtalet av det brittiska parlamentet. En första omröstning i januari förlorades med 230 rösters marginal, en andra i början av mars med 149 röster och en tredje i slutet av mars med 58 röster.

I stället för att lämna EU som planerat den 29 mars sköts därför utträdet upp. För närvarande gäller en förlängning till den 31 oktober, även om övriga EU har accepterat att ett utträde kan ske tidigare, så fort ett brittiskt godkännande kan ges.

Gå till toppen