Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny feministisk plattform lanseras

En ny feministisk plattform lanseras nu. På sajten Gardet kommer ett femtontal kvinnor att driva fri, feministisk opinionsbildning.

– Folk har varit på mig i flera år om att starta en medieplattform där vi får prata till punkt, säger aktivisten Cissi Wallin, en av dem som lanserar den nya feministiska sajten Gardet. Pressbild.Bild: Pontus Lundahl/TT
De har redan skrivit om kvinnofrågor. Men på sajten www.gardets.nu går en grupp krönikörer, skribenter, debattörer och aktivister samman för att driva opinionsbildning tillsammans.
– Vi tyckte det var dags att levla upp och göra något större, att ge kvinnor en megafon och en plats där vi kan vara oberoende och fria, säger aktivisten Cissi Wallin, som är en av grundarna.
Bland skribenterna syns bland andra Kajjan Andersson, Elin Lucassi och Filippa Berg. De driver alla sina egna frågor, som exempelvis kan handla om mäns våld mot kvinnor. Enligt Cissi Wallin ska man också granska rättsväsendet och medierna.
– Kvinnor som höjer sina röster blir straffade, de blir av med sin makt och sina plattformar. Vi vill återta den makten, och granska makten själva. Vi fyller den lucka som vi tycker fattades. Det sitter inga manliga mediechefer i den här gruppen.
På sajtens första version ingår bland annat en intervju med Unni Drougge om att bli tystad och en artikel om reaktionerna på Gardets satiriska lanseringskampanj, där man i en låtsasreklam påstod att Joakim Lamotte, Jan Guillou och Alexander Bard skulle stötta dem.
Gå till toppen