Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen kan förlora sin lokal i Dalby – funderar på mobilt kontor

Polisen kan troligen inte vara kvar i sina lokaler i Dalby. Skolan i samma hus behöver större utrymme.
Nu lovar kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg att hjälpa polisen att hitta en ny lokal. Men polisen funderar på om inte husvagn är bättre.

Polisstationen i Dalby kan förlora sin lokal.Bild: Ingemar D Kristiansen
På polisstationen i Dalby finns numera bara en reception, öppen några timmar varje måndag. Och dit kommer väldigt få besökare.
– Idag kom det in en person som frågade hur man gör för att skaffa pass, det är mest enklare ärenden, säger polischef Patrik Isacsson.
Polisstationens nuvarande hyresvärd har förvarnat om att kontraktet kan sägas upp före sommaren. Skolan behöver mer plats. Patrik Isacsson informerade Lunds styre om situationen under måndagens möte med kommunstyrelsens arbetsutskott.
– För oss i Lundakvintetten är det viktigt att alla kommuninvånare känner sig trygga, och att det finns polisiär närvaro även i byarna. Så vi vill göra vad vi kan för att underlätta för polisen att hitta nya lokaler, säger kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L), som även är ordförande i Lunds brottsförebyggande råd.
Har kommunen egna lokaler som kan användas av polisen?
– Vi har flera olika lokaler kring Dalby centrum, Allaktivitetshuset är en och det finns flera andra.
Kanske kunde polisen flytta in på Allaktivitetshuset?Bild: Ingemar D Kristiansen
Det är ett alternativ som är värt att överväga, säger Patrik Isacsson. Men ett annat är att slopa fast station, och istället använda en husbil.
– Fördelen är att mobila kontor är mer flexibla. Antingen har man en fast tid, att man är varje torsdag utanför Ica. Eller så kan man åka runt ute i byarna. Om de har en festival, mässa eller aktivitet kan vi komma dit med vårt mobila kontor och vara mer närvarande än om vi har en polisstation i Dalby.
– Vi säger inte vad som är bäst, det vill vi fundera på i sommar och höst, hur en tillgänglig polis bör vara. Vi har talat om att samordna med medborgarkontor, eller så kanske det finns andra lokaler som är lämpliga.
I september planerar polisen att mer organiserat ställa frågan till medborgarna i östra Lund om hur de vill möta polisen. Avtalet mellan den nuvarande fastighetsägaren och polisen går ut vid årsskiftet om det sägs upp före sommaren.
Gå till toppen