Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Storslam för Duterte i mellanårsvalet

Förra veckans mellanårsval ser ut att cementera president Rodrigo Dutertes makt i Filippinerna. Med en majoritet i senaten kan den omstridde ledaren nu forma om landet bortom sin egen tid vid makten.

Med det nyvunna stödet i senaten väntas Rodrigo Duterte bland annat återinföra dödsstraffet för handel med narkotika. Arkivbild.Bild: Bullit Marquez/AP
Redan det preliminära valresultatet tydde på en seger för den sittande presidenten. När väl de slutgiltiga siffrorna presenterades under onsdagen ser det ut som om det mesta gått Dutertes väg.
Totalt nio av de tolv platser som stod på spel i senaten vanns av kandidater lojala med presidenten och i underhuset befäste Duterte sin majoritet. Resultatet banar väg för mer av den hårdföra politik som presidenten gjort sig känd för.
Med det nyvunna stödet väntas han återinföra dödsstraffet för handel med narkotika som ett led i det drogkrig som presidenten inledde för två år sedan och som kan ha dödat uppemot 15 000 människor.
Den Dutertelojale senatorn Ronald dela Rosa placerade reformen högst på sin agenda när han träffade media efter att resultatet presenterats.
Bland oppositionella finns det också farhågor om att Duterte kommer att lansera mer långtgående förändringar av landets lagstiftning. Konstitutionen begränsar idag presidentens tid vid makten till en mandatperiod, något som den sittande presidenten sagt sig vilja förändra.
Mellanårsvalet innebar inte enbart en seger för Duterte personligen utan även för hela familjen. I hemstaden Davao blev dottern Sara Duterte återvald som borgmästare med hennes broder Sebastian som vice borgmästare.
Även den äldsta sonen Paolo Duterte var framgångsrik i valet och blir ledamot i underhuset.
Gå till toppen