Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svenska stjärnans dröm – femmilslopp för damer

Många åkare ser med skräck fram emot den avslutande monsterbacken Alpe Cermis i Tour de Ski.
— Men jag har drömt om och pratat om den backen sedan jag var liten, säger 19-åriga Frida Karlsson som även ser fram emot det nya 38 km långa världscuploppet över svensk-norska gränsen.

Frida Karlsson vill ha femmilslopp för damer.Bild: JOHANNA LUNDBERG
Säsongen som kommer saknar världsmästerskap och OS får vänta till 2022.
Men det blir knappast någon mellansäsong för det.
Tour de Ski och klättringen uppför Alpe Cermis blir det stora kraftprovet men det är inget som sätter skräck i Karlsson.
– Det som kanske gör mest ont av allt är det jag ser fram emot allra mest.
Tour de Ski och minitouren i Kanada får den kommande säsongen konkurrens av svensk-norska Tour 2020. En tour som bland annat innehåller sprint i Åre och ett 38-kilometer långt lopp mellan Storlien och norska Meråker.
– Jag har alltid pratat om att jag vill köra en femmil som killarna. 38 kilometer är en god bit på vägen mot 50, säger Karlsson.
Det är när det gör som mest ont, när hon är som tröttast som Frida Karlsson njuter som mest.
– Det finns en viss hatkärlek till det. Man känner en otrolig lättnad och stolthet att man lyckats ta ut sig allt man kunnat och verkligen plockat fram det för dagen.
I måndags inledde landslaget ett veckolångt läger i norska Sognefjäll där man bland annat kommer åka rullskidor från fjorden nedanför fjället och upp de cirka tusen höjdmeterna till toppen.
– Jag ska fokusera på kvaliteten i träningen och bli lite starkare och lite snabbare så att jag kan hänga med även de stora tjejerna, säger Karlsson.
Frida Karlsson kom sist in i truppen till VM i Seefeld men visade ingen som helst respekt även om hon hade svårt för att säga Charlotte till Kalla.
Frida Karlsson med sina medaljer efter vinterns VM.Bild: JOEL MARKLUND
Under VM medgav Karlsson att hon var lite starstruck på Charlotte Kalla. Det försöker hon jobba bort.
– Jag har övat in det där hemma och stått vid spegel och sagt ”Charlotte, hej”. Nu börjar jag komma i skorna, om man säger så, säger Karlsson med ett leende. Charlotte är verkligen en tjej som visar vägen, hon har så många erfarenheter att man blir imponerad.
I fjol tillhörde Frida Karlsson länge B-laget, nu är hon självskriven i A-laget och minst lika het som Charlotte Kalla när landslaget bjuder in till pressträff.
Men det är inte bara det mediala intresset som ökar.
– Det blir fler lägerdagar, resor och vad ska man säga, business.
Pengar rullar in men än så länge sköter familjen hela ruljansen.
– Jag har min mor och min far och det trivs jag väldigt bra med, de känner mig bäst och vet vad jag står för. Jag har inte koll på siffror men jag tycker att det går bra och känner mig trygg i det.
Frida åkte hem från VM i Seefeld med guld, silver och brons. Hon skrämde VM-drottningen Therese Johaug ordentligt på tio kilometer klassiskt där hon bara var tolv sekunder efter norskan.
– Jag ska jobba på samma koncept som i fjol, jag vet ju att det var ett bra upplägg och jag är trygg i det. Jag gillar att löpa och har den som en stor del i min sommarträning.
Therese Johaug är en åkare Karlsson borde drömma mardrömmar om.
– Men det gör jag inte. Jag fokuserar inte på mina motståndare, jag försöker bara hålla fokus på det jag själv kan påverka.
Det tog tid för Karlsson att smälta alla intryck från VM-succén.
– Jag har hela tiden förskjutit det och bara sett fram emot nästa tävling. Men under våren har det vart en lite lugnare period då jag kunnat ta in vad som hänt och verkligen kunnat njuta av det som varit, ja, firat säsongen. Man måste se framåt, det går ju inte att älta gammalt. Men det är många positiva minnen och inspirerande stunder som jag tar med mig från VM.
I avslutningen i kanadensiska Quebec åkte hon sensationellt in som femma i sprinten.
– Jag vill kunna hänga med i toppen där också. I vintras åkte jag bara tre sprintlopp så det är svårt att säga var jag står.
I början av maj kom norska talangen Kristine Stavås Skistad, 20 år, med ett oväntat utspel i en intervju i norska Dagbladet där hon menade att hon och Frida Karlsson inte alls kommer överens.
– Vi hälsar inte ens på varandra, förklarade Skistad. Men det är lugnt, jag har inget intresse av att bli bästis med henne.
Frida Karlsson ser osäker ut inför Skistads utspel.
– Jag vet inte, helt ärligt. Jag känner henne inte men skulle jag träffa henne så skulle jag absolut heja, jag vet inte om hon vill skapa en rival lite medialt. Jag skulle jättegärna kunna lära känna henne och så får hon lära känna mig och se om det är så illa som hon beskriver.
Gå till toppen