Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Bakslag för S-L-styret när ohelig allians stoppade hyresavtal för särskilt boende

En ovanlig allians körde över den rödblå kommunledningen och stoppade ett nytt hyresavtal för det särskilda boendet Basunen i Slottsstaden. Moderaterna fick med sig såväl Centerpartiet och Sverigedemokraterna som Vänsterpartiet på sin protest mot en hyreshöjning som S-L-styret ville godkänna. Kommunalrådet Anders Rubin (S) befarar nu att kommunen i värsta fall tvingas stänga boendet.

Striden i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden på torsdagen gäller gruppboendet Basunen med demensinriktning på Erikslustsvägen.
Enligt tjänstemännen på fastighets- och gatukontoret är Basunen, som funnits sedan 1993, populärt bland brukarna och strategiskt rätt placerat. Men de drygt 30 lägenheterna är i behov av renovering.
John Roslund (M) i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden.Bild: Anna Bank
Därför förhandlade fastighets- och gatukontoret fram ett nytt avtal med fastighetsägaren om en renovering och en ny hyra. Enligt den överenskommelsen höjdes hyran per kvadratmeter och år från 1 000 till 1 900 kronor.
Men när förslaget presenterades för politikerna i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden inför sammanträdet i april studsade moderaten John Roslund.
– Vi skulle betala lika mycket som för en nybyggnation! säger han.
Moderaterna krävde en återremiss och fick stöd av samtliga oppositionspartier.
Inför torsdagens sammanträde hade tjänstemännen förhandlat ner hyran till 1800 kronor per kvadratmeter och år.
– Det är en helt normal hyra. Det är samma nivå som andra liknande boenden i området, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Anders Rubin.
Anders Rubin (S).Bild: Lars Brundin
Men moderaten John Roslund tyckte fortfarande att nivån var för hög.
– Vi värnar om våra skattemedel och vill inte bidra till att hetsa upp de hyror som kommunen betalar för särskilda boenden.
Därför yrkade Moderaterna avslag.
Vänsterpartiet tog det ovanliga steget att stödja Moderaternas protest, men partiets argument skiljer sig från Moderaternas.
– Vi menar att kommunen ska äga sina äldreboenden för att kunna ha kontroll över kostnaderna, säger Anders Andersson (V) som är ledamot i kommunfullmäktige.
Avslaget innebär att Basunen står utan avtal från den första juli.
– Nu blir det väl upp till fastighetsägaren att initiera en prövning i hyresnämnden, säger kommunalrådet Anders Rubin (S).
Den troliga utgången vid en eventuell förhandling i hyresnämnden, enligt Anders Rubin som refererar till Malmö stads experter, är att det framförhandlade kontraktet på 1 800 fastställs.
– Såvitt jag kan förstå finns det inga förutsättningar för att få bättre villkor genom att spela hårt, säger Anders Rubin.
Men han ser också ett värre möjligt scenario.
— I värsta fall tröttnar fastighetsägaren och säger att de inte är intresserade av att hyra ut till Malmö stad. Då är det verkligen allvarligt för de boende och för personalen, säger han.
Gå till toppen