Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Domen om Nydala-mordet överklagas – åklagare vill få medgärningsmän dömda till livstid

Åklagaren överklagar domen mot tre misstänkta medgärningsmän som friats för mordet och mordförsöket i Nydala-parken förra sommaren. Som ny bevisning är mordoffrets mamma kallad att vittna om sonens rädsla, och hur hans plan var att fly Malmö samma dag som han dödades.

Bild: Patrick Persson
Det handlar om dådet där en 24-årig man sköts ihjäl, medan hans 29-årige vän överlevde eftersom mördarens kulor tog slut.
Bevisningen bygger på att 29-åringen från första stund pekat ut skytten, och tre andra personer för att ha varit med och fört ut dem till brottsplatsen.
Alla fyra männen var vänner till de båda offren. De ställdes inför rätta för att gemensamt i samförstånd ha genomfört mordet och mordförsöket.
Tingsrätten ansåg att bevisen räckte för att döma skytten mot sitt nekande till livstids fängelse. Däremot friades de åtalade medgärningsmännen.
De binds till brottsplatsen, menar tingsrätten. Men det är inte bevisat att de kände till skyttens avsikter.
Och valet av brottsplats och tid – Nydala-parken en solig eftermiddag – talade emot att det fanns en gemensam brottsplan.
Under tingsrättsförhandlingen ville chefsåklagaren Pär Andersson inte precisera något motiv till dådet – utan angav att det kunde finnas flera skäl. Exempelvis hämnd, makt, svartsjuka eller pengar. Detta eftersom både offren och de åtalade rörde sig i en kriminell miljö.
– Det kan finnas hur många motiv som helst i de här kretsarna, sade Pär Andersson.
När chefsåklagaren Pär Andersson nu överklagar den friande domen är han desto tydligare.
Det fanns ett pris på mordoffrets huvud. Gärningsmännens motiv var att få ut pengarna. Att de valde Nydala-parken berodde på att det var deras naturliga mötesplats. Man kunde inte locka honom till någon annan plats utan att han anade oråd.
– Det framkom ju under rättegången att han hade ett pris på sitt huvud. Sedan vem som satt det vet jag inte, säger Pär Andersson.
Att dådet skedde på eftermiddagen i fullt dagsljus berodde på att mordoffret skulle lämna Malmö samma dag – vilket satte gärningsmännen i tidsnöd, menar Pär Andersson.
– Bland annat har vi förhört målsägandes mamma om att sonen skulle fly till Stockholm senare samma dag eftersom han var rädd för att vara härnere.
Mamman ska därför förhöras om mordet i hovrätten – vilket inte skedde tingsrätten.
Läs också Mamman till mordoffret på Nydala: ”Hur kan man mörda sin vän för pengar?”
Men i övrigt är det ingen ny bevisning som åberopas. Pär Andersson menar att det han presenterade i tingsrätten – bland annat medgärningsmännens flyktbeteende efter dådet, räcker för att fälla dem.
Även mannen som dömts till livstids fängelse för att ha utfört mordet och mordförsöket avser att överklaga, hälsar hans försvarare Lars Kruse.
Hovrättsförhandlingen hålls troligtvis i slutet av juni.
Gå till toppen