Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Effektivt att ta bort männen ur bild”

En film i 1700-talskostym med bara kvinnor? Céline Sciamma hade aldrig sett någon, så hon gjorde sin egen: ”Portrait of a lady on fire”. Det lesbiska kärleksdramat är en av favoriterna till Guldpalmen på lördagens gala i Cannes. ”Som regissör vill man skapa bilder som vi inte har fått se tidigare. Ett effektivt sätt är att ta bort männen ur bild”, säger regissören.

Adèle Haenel spelar Héloise och Noémie Merlant spelar konstnären Marianne i Céline Sciammas ”Portrait of a lady on fire”.Bild: Folkets Bio
Året är 1770. Konstnären Marianne reser till en isolerad ö utanför Bretagnes kust. Hon är inhyrd av en finare familj för att måla ett bröllopsporträtt av husets dotter Héloise, som ska skickas till hennes friare i Italien. Héloise är högst motvillig att sitta för porträttet, och verkar inte intresserad av att gifta sig. Och snart uppstår tycke mellan konstnär och modell.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen