Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höjda avgifter för felparkering

Fler ska betala mer när Svedala kommun höjer avgiften på sina p-böter. Under våren har man också beslutat att p-vakterna ska vara ute och kontrollera fordon i kommunen under 20 extra timmar i veckan.

ARKIVBILD. Syftet med höjningen är att öka tillgängligheten genom att få stopp på felparkerarna.Bild: Janerik Henriksson/TT
Under tekniska nämndens sammanträde på tisdagen beslutade politikerna att nivåerna för parkeringsböter i kommunen nu ska ligga på 400, 600 och 1000 kronor. Tidigare var lägstanivån 300 kronor.
Dessutom utökas gruppen som riskerar få tusen kronor i böter och innefattar nu de som: parkerar på en busshållplats, i ett kollektivkörfält, på eller inom tio meter från övergångsställe eller cykelöverfart, och på en gång- eller cykelbana.
Varför har man gjort höjningen?
– Vi fick i uppdrag av tekniska nämnden att göra en översikt eftersom det var länge sedan vi hade gjort en. Man upplever att det är viktigt att vi får rätt på de som felparkerar, säger trafikingenjör Annette Bengtsson.
Uppdraget uppkom i samband med att nämnden tidigare i våras beslutade att utöka antalet timmar som p-vakter gör kontroller i kommunen, från 30 till 50 timmar i veckan.
Innan det är helt klart att de nya reglerna för p-böterna går igenom ska saken behandlas av kommunfullmäktige. De nya avgifterna föreslås gälla den 1 november.
Mellan januari och april i år har 160 parkeringsböter delats ut i Svedala kommun, vilket har inbringat totalt 72 500 kronor.
Gå till toppen