Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmös nyaste rockfestival intar Folkets Park i helgen

På lördag är det premiär för Malmös nyaste rockfestival i Folkets Park. På Malmö Rock Festivals scen står bland andra Hardcore Superstar, Lok och Evergrey. "Man måste hjälpa till om det ska finnas en levande livescen", säger projektledaren Micko Twedberg.

Hardcore Superstar är ett av banden som spelar på Malmö Rock Festival.Bild: Claudio Bresciani / TT
Allt startade egentligen tack vare en kommentar på Facebook. Under början av 2000-talet turnerade Micko Twedberg själv runt i Europa som basist i Malmöbandet Debase. Det var förbandsspelningar och turnéer med Alice Cooper, Judas Priest och Annihilator, men det gav inte så mycket ekonomiskt.
– Tvärtom, vi fick ibland ta banklån för att klara av dem. När alla sedan nådde åldern där de fick barn så dog bandet, berättar Micko Twedberg.
En dag i slutet av 2014 satt han och slösurfade på Facebook då han fick se en kommentar i gruppen ”Vi som vill ha ett hårdrocks- och metaltält eller scen på Malmöfestivalen”.
– Det var en kille som frågade ”Är det någon som gör något aktivt eller är det här bara en heja-på-grupp?”. Det fick mig att fundera. Jag tog kontakt med Pella Ström som var Malmöfestivalgeneral på den tiden. En stund senare hade vi en plan, berättar Micko Twedberg.
En ny förening bildades och Micko Twedberg blev musikarrangör på riktigt. I fyra år har de nu drivit Rock Stage Malmö på Malmöfestivalen och det blir ett femte i år. Men viljan att göra något mer än bara Malmöfestivalen har funnits där länge. Det har blivit enstaka konserter på Malmö Live och förra året satsade de på att köra en Melodic Rock Festival på Slagthuset i månadsskiftet maj/juni. Men då slog värmen till och ingen ville vara inomhus den helgen.
– Det gjorde att vi i år satsar utomhus. Folkets Park används på tok för lite och är jättefin. Vår bokare Martin Nilsson har arbetat med Kristianstad Rockfest och Helgeåfestivalen och det är är hans idé, säger Micko Twedberg.
Micko Twedberg.Bild: Jonas Gillberg
Vad är målet publikmässigt?
– Vi hoppas kunna gå runt och då har vi räknat på 1200 biljetter. Många av de här banden skulle ju fylla KB själva så det känns rimligt. Jag tänker att man själv är med och bestämmer hur framtidens livescen ser ut. Publiken har en viktig roll i hur det ser ut i Malmö. Det är många som klagar på att det inte finns någonstans att spela och sen struntar de själva i att gå ut och se på band. Jag kan själv bli bättre på det. Men man måste hjälpa till om det ska finnas en levande livescen, säger Micko Twedberg.
Ledningsgruppen bakom Malmö Rock Festival är idag åtta personer med bokare, kommunikatörer, mat- och dryckansvarig, säkerhetsansvarig och så vidare. En helt ny funktion jämfört med tidigare festivaler gruppen ordnat är en human resources-ansvarig.
– Varje år när jag sprungit runt på Malmöfestivalen har jag önskat att det fanns någon som hann tala med alla volontärer. Det har gnagt i mig varje år att jag inte hunnit. Men nu har vi strukturerat om i föreningen och gett en i uppdrag att fokusera på att sköta om volontärerna. Se till att de får en kexchoklad, vatten och en klapp på ryggen när de inte väntar sig det.
Vilken är din egen roll när festivalen väl är igång?
– Eftersom jag har skrivit på alla avtal så blir det ofta jag som får ta de löpande besluten. Så jag agerar lite brandsläckare. Det kan bli att jag plockar skräp eller hoppar in i baren eller får extraknäcka som ljudtekniker, skrattar Micko Twedberg.
Bandet Evergrey är en av akterna på Malmö Rock Festival.Bild: Claudio Bresciani/TT
Hur ser drömmen ut för Malmö Rock Festival? Vad är det om tre år?
– Då har vi en hundraprocentigt jämställd lineup. Vi har artister i ungefär samma storlek som i år och kör kanske två dagar. Men när vi öppnar området klockan 12 då står där 3000 personer och väntar på att få se första bandet, säger Micko Twedberg.
Håll koll på Malmös musikscen – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen