Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionEU-valet

Aktuella frågor
”Många samhällsproblem löses bäst och effektivast genom gränslösa samarbeten.”

Tack vare EU har vi kunnat stödja framgångsrika projekt som förhindrar hudcancer, minskar ofrivillig barnlöshet och sparar på bränsle och miljö. Det skriver Elisabet Babic, Lars Birger Salvesen och Claus Kjeldsen, regionpolitiker i Sverige, Norge respektive Danmark och beslutsfattare i EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Via smarttelefon-appen Miiskin kan människor fotografera och hålla koll på sin hud och därmed minska risken för hudcancer.

Bild: Bengt Arvidson

Annons

Internationella samarbeten tappar i både status och popularitet, något som inte minst brexit är ett symptom på. När befolkningen i EU:s medlemsstater nu ska rösta i Europaparlamentsvalet vill vi påminna om de samarbeten som löser samhällsproblem över nationsgränser.

Miljöföroreningar, barnlöshet och sjukdomar är exempel på utmaningar som gäller för alla i Skandinavien oavsett nationalitet. Frågor som länderna också bör arbeta tillsammans, tvärs över gränserna, för att lösa.

Under senare tid har gränser stängts och internationella samarbeten försvagats. Men det finns också platser där det blåser starka internationella samarbetsvindar.

Just nu jobbar hundratals kommuner, företag och forskare över landgränserna i Skandinavien för att lösa olika samhällsproblem. Det sker med stöd från EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak. Och det vill vi att de ska kunna fortsätta med efter Europaparlamentsvalet.

Annons

Annons

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak är ett samarbete mellan de 15 regioner i Sverige, Norge och Danmark som gränsar till de tre havsområdena. Programmet investerar 127,6 miljoner euro i projekt som tar sig an internationella utmaningar. EU har på så sätt sedan 1990-talet bidragit till en rad lösningar på samhällsproblem.

EU-finansieringen sträcker sig över sju år, och slutar 2021. Det säkerställer att vi kan genomdriva planer och visioner som spänner över lång tid och inte påverkas av populism, symbolpolitik och kortsiktiga vallöften.

Vi behöver inte uppfinna hjulet på nytt. Sverige, Norge och Danmark har en gemensam kultur och historia och likartade språk. Därför ska vi lära av varandra och utnyttja våra olika styrkor och kompetenser. Det är helt enkelt det mest effektiva.

Totalt har Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak-projekten bidragit till att 350 startup-företag fått bättre förutsättningar att växa – tack vare samarbete över nationsgränser.

Det finns många exempel på framgångsrika projekt i Skandinavien som är värda att lyfta fram särskilt. Vi väljer ett som kan förhindra hudcancer, ett annat som jobbar för att minska ofrivillig barnlöshet och ett tredje som sparar på bränsle och miljö. Via smarttelefon-appen Miiskin kan människor fotografera och hålla koll på sin hud och födelsemärken, lättare upptäcka hudförändringar och därmed minska risken för hudcancer. EU:s stöd till projektet HealthTech Nordic har bidragit till att Miiskin fått hjälp att nå ut till investerare, vårdgivare och privatpersoner i Skandinavien, Australien och USA.

Annons

Ofrivillig barnlöshet kan avhjälpas med större precision och effektivitet tack vare EU-finansiering. En ny typ av avtal mellan Region Hovedstaden och Region Skåne har haft stora effekter. Det avtal, som kommit till tack vare projektet ReproUnion, är ett bra exempel på hur ett samarbete över en nationsgräns förändrar liv. Svenskar som är ofrivilligt barnlösa har genom avtalet kunnat få behandling i Danmark och vice versa.

Annons

Soptunnor som signalerar när de behöver tömmas testas i Helsingborg. Det har skett inom projektet CleanTech Tipp. Grunden har varit en dansk metod för upphandlingar som Nordvästra Skånes Renhållnings AB kunnat använda. Sopbilarna slipper slösa bränsle på halvfulla tunnor och de smarta soptunnorna sparar därmed både på energi och miljö. Det är en av uppskattningsvis 130 metoder och tekniska lösningar som Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak-projekten utvecklat för ökad fossilfrihet och en snabbare grön omställning.

Både som politiker och privatpersoner oroar vi oss för den trend som finns i Europa och resten av världen där internationella samarbeten försvagas och gränser stängs. Varje röst i Europaparlamentsvalet gör skillnad. Vi hoppas att människor vågar se bortom gränser. Många samhällsproblem löses bäst och effektivast genom gränslösa samarbeten. Tillsammans går vi över gränsen.

Elisabet Babic

Lars Birger Salvesen

Claus Kjeldsen

Elisabet Babic (M) är regionpolitiker i Region Halland.

Lars Birger Salvesen (Kristelig Folkeparti) är fylkesvaraordfører i Akershus fylkeskommune i Norge.

Claus Kjeldsen (Socialdemokraterne) är regionsrådsmedlem i Region Midtjylland i Danmark.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy