Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Annika Sjöström

Gymnasieläraren Annika Sjöström, Malmö, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 62 år. Hennes närmaste är maken Per, med barnen Amanda och Filippa.

Efter en tids stoisk kamp mot sin sjukdom avled Annika Sjöström i sitt hem i Malmö den 1 maj.
Annikas lärargärning var sedan ett tjugotal år förlagd till Malmö Borgarskola - en skola hon aktade och höll högt. Hon anställdes av Barbro Anderberg och kände genast att hon hamnat på rätt plats.
Annikas huvudämnen var svenska och historia. Många gymnasister har genom åren fått sina uppsatser kriarättade av Annika. Hon behärskade konsten att berätta och förklara såväl detaljer som de stora linjerna i historien. Annika ogillade skarpt allt vagt och flummigt men kunde samtidigt bjuda in såväl elever som kollegor till fördjupande samtal och konfrontation - en konst hon tränade upp under sina besök hos Gustaf och Greta i deras hem i Lund på 80- och 90-talen. Då talar vi förstås om professor Gustaf Wingren och journalisten Greta Hofsten.
Lund var också Annikas studiestad där hon inhämtade sina ämneskunskaper. Hon berättade ofta och gärna om sina lärospån vid akademin och behöll efter sin studietid sin vetgirighet och nyfikenhet under hela sitt yrkesliv.
Annika hade en stor kärlek till litteraturen och hon valde böcker med omsorg. För att imponera på henne krävdes både komplexitet i tematik och ett uttrycksfullt och precist språk. Litteraturen var en källa till glädje men också djupgående samtal om samhället och relationer. När ögonen blev trötta hämtade hon gärna inspiration i musiken och körsången.
Hon hade ett stort intresse för kulturens olika uttrycksformer som hon ofta lutade sig mot för avkoppling. Under sommarhalvåret vistades hon och familjen i deras gemensamma kolonilott på Almåsa.
Annika lämnar ett stort tomrum efter sig. Borgarskolan mister en stor ämneslärare och pedagog. Vi mister en plikttrogen medarbetare som stod fast vid sina principer, förankrade i gedigen yrkeserfarenhet och solida personliga övertygelser.
Både skolledare, kollegor och övrig personal kommer att sakna hennes engagerade insatser och skarpa humor. Med Annika kunde man “spela pingpong”. Servade man snabbt kom returen lika snabbt, alltid slagfärdig och träffande.
Claes Hedlund
Linda Persson
Gå till toppen