Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Säkerhetstjänsten förhör Le Mondes personal

Franska säkerhetstjänsten DGSI vill förhöra Le Mondes styrelseordförande och en reporter på tidningen. Bakgrunden är tidningens rapportering om presidentens tidigare livvakt Alexandre Benalla.

Bilden visar en samling av Le Mondes förstasidor som hänger på dagstidningens huvudkontor i Paris. Arkivbild.Bild: Laurent Cipriani/AP/TT
Dagstidningen Le Mondes styrelseordförande Louis Dreyfus och reportern Ariane Chemin har kallats till förhör hos DGSI den 29 maj, rapporterar Le Figaro.
Säkerhetstjänsten uppges motivera förhören med tidningens artiklar om den så kallade Benallaaffären, i synnerhet rapporteringen om att en namngiven underofficer inom flygvapnet ska ha flyttat ett kassaskåp tillhörande Alexandre Benalla inför en husrannsakan.
Förhören av Dreyfus och Chemin är frivilliga, och sker inom ramen för en undersökning om huruvida en medlem inom specialstyrkorna har fått sin identitet avslöjad, skriver Le Figaro. Källor uppger att undersökningen har inletts sedan den berörda underofficeren har anmält publiceringarna.
Benallaaffären briserade i juli i fjol när Le Monde publicerade en video som visar hur president Emmanuel Macrons tidigare livvakt Alexandre Benalla gav sig på en ung demonstrant under ett första majtåg i Paris, iklädd polishjälm. I december avslöjades att Benalla, som officiellt förlorade sitt jobb i samband med skandalen, har deltagit i diplomatiska resor för Frankrikes räkning under hösten 2018.
I februari presenterade en kommission inom senaten en rapport med slutsatsen att fallet Benalla belyser ”allvarliga brister inom statsapparaten”.
Gå till toppen