Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Snart kan du låna både skidor och skridskor på Fritidsbanken

Till hösten får även Lund en Fritidsbank. Där kan den som vill låna allsköns motions- och friluftsprylar under 14-dagarsperioder.
Skridskor och skidor har varit mest efterfrågade på Fritidsbanker i andra kommuner.

Kan detta vara lånegriller, månne?Bild: Britt-Mari Olsson
Lunds fritidsbank ska öppnas till hösten, lämpligt nog på Bankgatan 4, och i kommunens regi. Datum är ännu inte spikat.
Konceptet Fritidsbanken har funnits i Sverige sedan 2013 och är hittills etablerat i ett 80-tal svenska kommuner.
Det hela går till så att privatpersoner skänker fritidsredskap, som sedan efter biblioteksmodell lånas ut över disk. Låneperioden är på två veckor. Återvinning och miljöbesparing är en av poängerna med upplägget.
– Alla får låna och allt är gratis. Det är smart återbruk. Systemet är digitalt, du lämnar ditt namn och telefonnummer och får sedan ett sms om det du ska låna och när det ska lämnas tillbaka, säger Ellen Isaksson på kultur- och fritidsförvaltningen, projektkoordinator för Fritidsbanken.
Hon konstaterar att friluftsutrustning, skidor och skridskor är det mest efterfrågade på fritidsbanker i andra kommuner.
– Om vi får in mycket av samma sak kan det vi inte behöver ges vidare.
Fritidsbanken samarbetar också med Circle Center, en organisation på Stenkrossen för återbruk, och har även kontakt med Lunds renhållningsverk angående insamling via återvinningslokaler.
Tanken är att mycket på Fritidsbanken ska skötas av kultur- och fritidsförvaltningens befintliga personal, enligt Ellen Isaksson. Ambitionen är att hålla öppet på eftermiddagarna fyra-fem vardagar per vecka och även på lördagar,
– Insamlingen av prylar startade i förra veckan, med hjälp av våra fritidsgårdar, och vi kommer att ha insamling hela sommaren.
Bästa sättet för att hålla reda på vad som händer på Fritidsbanken i Lund är via organisationens Facebooksida.
Gå till toppen