Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Årets företagare tror mer på hjärna än hjärta

E-handelsföretaget Zidcore har tidigare utsetts till gasellföretag av tidningen Dagens industri. Nu utser Företagarna Öresund delägaren Christian Ekman till Årets företagare 2018.
– Det här är ett personligt pris men det går till alla på företaget, säger Bjärredsbon.

Från vänster: Christian Ekman (Zidcore), Jane Nyman (ABF), Abdirisak Hashi (Lomma kommun), Johan Anderberg (JAA-Projektledning), Annie Månsson (JAA-Projektledning), Andreas Karremo (JAA-Projektledning), Diar Haciy (Bjärreds krog).Bild: Christian Almström/Lomma kommun
När Sydsvenskan når Christian Ekman från Zidcore har han precis kommit hem från fredagens näringslivsmingel på Lommafesten där han mottog priset Årets företagare 2018.
– Det här priset är fint att få mitt i allt företagskaos. Det blir en paus i vardagen och en chans att lyfta blicken. Man kan reflektera över vad man har gjort och vad andra gör för en, säger han.
Han poängterar att hans företag Zidcore inte är en enmansshow. Alla sju som arbetar inom företaget drar sitt strå till framgångsstacken: lagerarbetarna, säljarna, copy writers och inte minst de andra två delägarna, som bor i Höllviken respektive Trelleborg och därför inte kan motta ett lokalt pris.
– Det är en rejäl insats som alla gör. Det är ett personligt pris men det går såklart till alla på företaget, säger Christian Ekman.
E-handelsföretaget startade 2012. Då genom att grundarna gick igenom alla e-handelssajter i landet för att hitta ett produktområde där marknaden inte var mättad.
– När vi bildade Zidcore var det en viktig grundtanke att inte fokusera på produkterna – inte känna med hjärtat utan tänka med hjärnan, säger Christian Ekman.
Resultatet: man startade en e-handelssajt med släpvagnar.
– Vi visste ingenting om släpvagnar, men vi kunde alla de andra bitarna: försäljning, marknadsföring och e-handel.
Christian Ekman tror att fler företagare skulle tjäna på detta ”omvända tänk”.
– Detta är istället för att först hitta sin produkt och sedan håller tummarna för att det ska finnas en potential på marknaden. Oftast när man gör så möts man av en mättad marknad, säger han.
För ett par år sedan utsåg tidningen Dagens industri Zidcore till ett gasellföretag, vilket är ett pris som delas ut till nya men snabbväxande företag med stark lönsamhet. Målet för Zidcore är att fortsätta vara en plantskola för e-handelssajter, som man startar och sedan säljer av. Hittills har företaget startat och sålt två e-handelssajter – en för arbetskläder och en annan med friggebodar och Attefallshus.
Vad är nyckeln för att lyckas med e-handel?
– Det är att våga satsa men samtidigt inte ha en stolthet i den satsningen, utan våga backa lika snabbt som man kastade sig in i det. Det tar jag med mig från de här åren.
Fler Lommabor som prisades under fredagens näringslivsmingel är:
Andreas Karremo, vd JAA-projektledning i Lomma (Årets nyföretagare).
Diar Hacyi, Bjärreds Krog (Årets Servicepris).
Abdirisak Hashi, Lomma kommun och Jane Nyman, ABF (Årets förebild i nätverkande).
I en tidigare version stod det att det var Lomma kommun som delade ut priset Årets företagare. Rätt är att det är branschorganisationen Företagarna Öresund som delar ut priset.
Gå till toppen