Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Ett viktigt val, men inte så svårt.

Stefan Löfven (S).Bild: Patrick Persson
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Söndagens val är inget mindre än "en folkomröstning om högerextremismen", slog statsminister Stefan Löfven (S) fast när han på fredagen valtalade på St Johannesplan i Malmö, för att senare dra vidare till torgmöten i Landskrona och Helsingborg.
"Vi socialdemokrater, vi går till val på att ta fajten i Europa mot de högerextrema krafterna", sade Löfvens parhäst för dagen, Heléne Fritzon, som är första namn på S-listan.
Att detta skulle vara ett ödesval där demokratin står på spel är en överdrift. Men allt tyder på att högerpopulistiska och illiberala partier kommer att stärka sin ställning i Europaparlamentet påtagligt. Det är illa nog. Detta är partier som vill montera ned EU inifrån. De lär förbli i klar minoritet, men kan ända ställa till stor skada.
De sista opinionsmätningarna inför söndagens EU-val tyder inte oväntat på att Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna blir valets stora segrare.
Enligt Ipsos för DN får SD 16,9 procent. I den mätning Novus gjort för SVT 16,2 procent. I båda fallen blir SD näst största parti. I förra valet till EU-parlamentet fick SD 9,67 procent.
För Socialdemokraterna lutar det åt ett resultat i nivå med det 2014: runt 24 procent. Men det kan mycket väl vara en annan opinionsmätning som just nu bekymrar partiordföranden Stefan Löfven mer. Enligt Expressen visar en mätning LO beställt inför EU-valet att endast 32 procent av LO-medlemmarna tänker rösta på Socialdemokraterna. SD lockar nu nästan lika många: 27 procent.
Möjligen är det denna fortsatta inbrytning från höger bland S traditionella kärnväljare som gjort att partistrategerna på Sveavägen 68 utsett SD till huvudmotståndare i denna valrörelse.
Den andra stora vinnaren ser ut att bli KD, som får hela 12,5 procent hos Ipsos, mer beskedliga 9,9 enligt Novus, men även det ett rejält lyft mot 5,93 procent i valet 2014.
Värt att notera är att Liberalerna ser ut att ha tagit sig upp på säker mark. L säger ett rungande ja till Europa, väljarna säger nja till L, men det räcker nog till ett mandat i alla fall.
De stora förlorarna jämfört med förra EU-valet är Miljöpartiet, samt Feministiskt initiativ som ser ut att hamna runt 1 procent och därmed kan vinka farväl till Bryssel. Inga överraskningar där heller.
I riksdagsvalet 2018 röstade drygt 87 procent av alla röstberättigade. I EU-valet 2014 var det bara 51 procent.
Många tycker att EU-valet är svårt, konstaterade Stefan Löfven. Men, fortsatte han, man behöver inte veta hur den kommunala demokratin fungerar för att rösta i kommunvalet. Lika lite krävs det detaljkunskaper om hur riksdagen arbetar för att rösta i riksdagsvalet. Och det gäller självfallet också på EU-nivå: man måste inte ha detaljkunskap om de olika institutionerna och deras inbördes arbetsfördelning för att rösta.
Följ kompassen, löd Löfvens uppmaning till alla som tvekar, det vill säga rösta som till riksdag och kommun.
Ett gott råd. Det partierna står för på hemmaplan är vad de står för i EU. Omgivningen är annorlunda, men politiken är i grunden densamma.
Svårare än så behöver det inte vara.
Gå till toppen