Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Euforisk inför största utmaningen: ”Hoppas få njuta hela vägen”

Peter Gerhardsson står inför sin största utmaning som förbundskapten för ett svenskt VM-landslag i fotboll och bangar inte för känslorna.
– Jag kommer att njuta av det så länge det går och hoppas få njuta hela vägen, säger han.

Peter Gerhardsson på fredagens presskonferens i Båstad.Bild: SIMON HASTEGÅRD
Damlandslaget samlades i Båstad på fredagen och upplägget är ungefär det samma som herrarna hade inför sitt VM förra sommaren i Ryssland. I uppladdningsperioden inför mästerskapet i Frankrike finns lediga dagar för att träffa familjen och anhöriga kommer också att kunna träffa sin närmaste vissa dagar under VM.
Peter Gerhardsson tog över landslaget efter Pia Sundhage för drygt ett år sedan och kan nu för första gången jobba mer som klubblagstränare som han är van vid med fler träningar och längre tid att förbereda sig inför allvaret som är lika med VM-premiären mot Chile i Rennes den 11 juni.
– Det är svårt ibland är att beskriva känslomässiga tillstånd, men euforisk är väl det närmaste man kan komma när man får komma till hotellet och se spelarna ramla in, säger Peter Gerhardsson.
– Det är som en andra familj. Vi har väldigt roligt tillsammans, samtidigt är vi väldigt seriösa i det vi gör.
Gerhardsson berättar att han fick rådet att njuta när han häromdagen träffade en elittränare som drabbats av utbrändhet. Lusten är något den förra Häckentränaren alltid försöker bära med sig och pränta in i sina spelare.
– Man pratar mycket om press i det här jobbet, men någonstans triggar det en också. Jag kommer att njuta av det så länge det går och hoppas få njuta hela vägen, säger han.
Fotbollsmässigt finns det en del att finslipa efter de senaste landskamperna mot Tyskland och Österrike.
– Vi tycker att vi behöver bli lite snabbare med djupledstänk och att spela framåt i vårt offensiva spel. Många lag är markeringsinriktade och har du inte koll på hur det ser ut runtomkring dig så kan du bli hårt straffad, säger Peter Gerhardsson.
Sverige spelar en inofficiell och stängd landskamp mot Sydkorea i Båstad på tisdag, där speltiden kommer att variera mellan 30 och 60 minuter. Sedan ett officiellt genrep mot samma landslag på Gamla Ullevi i Göteborg på fredag, då startelvan till VM-premiären mejslas ut. Fram till dess gäller det att ta för sig.
– Alla jobbar efter premissen att man ska se sig om startspelare, betonar Peter Gerhardsson.
Fakta

Fem företrädare med VM-silver som bäst

Peter Gerhardsson gör sitt första mästerskap som förbundskapten. Här är företrädarna som lett Sverige i VM.

Gunilla Paijkull, 1988-91

Blev historisk som den första kvinnliga tränaren för ett damlandslag i det första VM-slutspelet 1991 i Kina. Slutade med ett svenskt brons.

Bengt Simonsson, 1992-96

Tog Gideonsberg till SM-guld och landslaget till EM-silver 1995. VM på hemmaplan samma år tog slut i kvarten mot Kina (1–4).

Marika Domanski Lyfors, 1996-2005

Coachade ett landslag i framkant i världen och nådde nästan hela vägen med EM-silver 2003 och VM-silver 2005. Kvar inom förbundet som fotbollschef.

Tomas Dennerby, 2005-12

Dubbla SM-guld med Djurgården/Älvsjö banade väg för jobbet som förbundskapten, där VM-bronset 2011 var höjdpunkten. Nu coachar han Nigeria i sommarens VM i Frankrike.

Pia Sundhage, 2012-17

Återvände till Sverige som en frälsare efter succéåren med USA. Blandade och gav, men tog ett EM-brons på hemmaplan och rundade av med OS-silver i Rio efter VM-floppen i Kanada 2015. Tränar svenska ungdomslandslag idag.

Gå till toppen