Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Facket i Trelleborg: Jytte Lindborg införde onödiga chefsposter

Innan skoldirektör Jytte Lindborg kom till Lund hade hon motsvarande jobb i Trelleborg. Där införde hon flera nya chefsposter som Lärarnas riksförbund har ifrågasatt.

Jytte Lindborg var bildningschef i Trelleborgs kommun i tre år, 2014–2017, innan hon rekryterades till tjänsten som skoldirektör i Lund.
– Vårt samarbetsklimat var överlag gott. Men det vi reagerade och hade synpunkter på var att förvaltningen växte ganska rejält, med nya funktioner, säger Ronnie Johansson, kommunombud för Lärarnas riksförbund i Trelleborg.
Han berättar att 13 nya tjänster tillkom i förvaltningen, varav flera chefsposter, under Jytte Lindborgs tid – utan att budgeten ökade.
– Syftet var att de nya chefsfunktionerna skulle underlätta rektorernas arbete, vilket i sin tur skulle underlätta lärarnas arbete. Men det såg vi inte mycket av som lärare.
Ronnie Johansson har läst Sydsvenskans artiklar om Lunds skolledares missnöje med förvaltningsledningen. Sveriges skolledarförbund har inget lokalombud i Trelleborg, så någon liknande enkät har inte gjorts där.
– Men det som stod i Lunds enkät om mycket fokus på juridik och formalia, det känner jag igen. När Jytte Lindborg lämnade Trelleborg tog hon med sig halva förvaltningsledningen, och satte upp den organisation hon haft här i Lund istället.
Tre av de chefer som nu ingår i ledningsgruppen i Lunds barn- och skolförvaltning hade motsvarande tjänster i Trelleborg under Jytte Lindborgs tid där: grundskolans verksamhetschef Serene Rosberg, ekonomichef André Levin och kvalitets- och myndighetschef Linda Abrahamsson.
I Lund var alla nya befattningar politiskt beslutade, förutom kvalitets- och myndighetschef. Den posten ifrågasattes av Lärarnas riksförbund i Trelleborg när den snäva skolbudgeten togs i december, och den nuvarande förvaltningschefen fick i uppdrag att minska organisationen.
Sydsvenskan berättade i lördags att Trelleborg sparar mest på skolan i Skåne i år.
Läs också Här sparar skolan mest i Skåne
– Det finns inget i skollagen som säger att man behöver en kvalitets- och myndighetschef. Vi tycker inte att den tjänsten behövs om den ställs mot lärare i klassrummen, säger Ronnie Johansson.
– Risken med en stor förvaltning är att det blir en stor administrativ apparat som föder sig själv och skapar dokumentation som inte är nödvändig enligt skollagen.
Gå till toppen