Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fair Play om möjlig konkurrent: ”Spännande hur finansieringen ska se ut”

I två år har Fair Play i Malmö bedrivit sin tennisakademi. Nu drömmer mannen bakom Svaneholm Open, Mårten Hedlund, om samma sak – fast i Skurup.
Men finns det underlag för två aktörer inom 40 minuters bilfärd?

Robin Borg och Janne Immonen i samband med att de presenterade Fair Plays akademisatsning.Bild: Göran Stenberg
På en presskonferens i samband med Swedish Open i Båstad 2017 presenterade Robin Borg och Janne Immonen planerna för Fair Plays nya akademi.
Nu har nästan två år gått och verksamheten löper på.
– Det har ju sina utmaningar, säger Janne Immonen som är klubbchef.
– Men vi är förvånade över hur stort intresset är från spelare. Samtidigt har vi varit försiktiga i vår satsning. Vi vågar inte anställa hur många som helst. Vi har två som jobbar heltid med akademin. Man måste växa i kostymen långsamt.
Mårten Hedlund drömmer större än så. Han och en grupp företagare inom bolaget 3RS Holding vill starta en akademi och bygga en ny tennisanläggning, restaurang, hotell med mera.
Med försiktighet flaggar Janne Immonen för att det kan komma att bli tufft.
– Om man tänker sig att de ska starta den typen av akademi, på det sättet jag har sett presenterat, är det klart spännande och se hur de tänker sig att finansieringen ska se ut. Men det är ju inte vårt huvudbry om de klarar det. Vi välkomnar alla tennissatsningar och tänker wow!
Just finansieringen är en utmaning i Fair Plays satsning.
– Ja, de är egentligen det som är grejen. Föreningen ska inte ta de här kostnaderna. De här ska ligga vid sidan av. Det är ett nollsummespel än så länge. Men det är klart det är tufft att få ihop den lösningen.
– Mårten Hedlund och hans gäng verkar ha en grund i alla fall så de kan köra Champions Tour-tävlingen.
Han syftar på veteranturneringen som ska spelas vid Svaneholm slott efter midsommar. 80-talsikonerna Mats Wilander, John McEnroe, Pat Cash med flera ska göra upp på en nybyggd konstgräsbana. Och man hoppas också kunna arrangera en ATP-tävling framöver.
– Spontant känns det som att det är en tillräcklig utmaning att bara genomföra Champions Tour, tänker ju vi. Utifrån vår horisont. Att sen ta hela den här resan med båda ATP-tävling och akademi och hela paketet. Och lägga allt i Skurup. Det är ju fantastiskt men känns som en stor utmaning, säger Janne Immonen.
Att hitta kompetenta tränare tror Janne Immonen kommer bli en utmaning framöver. Redan idag anställs en hel del tränare från andra länder.Bild: PETTER ARVIDSON
Den svenska toppen är inte tillräckligt stor för att få en akademi att gå runt utan breddspelare och aktiva från andra länder är viktiga.
– Marknaden är för liten. Vi kan inte bara bedriva träning för de bättre utan måste få in pengar.
Och det krävs också kompetenta tränare.
– Det är den absoluta viktigaste frågan. Jag skulle bedöma det som den största utmaningen inom svensk tennis de närmaste fem-tio åren, säger Janne Immonen.
Tennisbana byggs vid Svaneholm i Skurups kommun. Invigs 26 juni.Bild: Bengt Arvidson
Fakta

Spelare som satsar på Fair Plays akademi (eventuell ranking inom parentes)

Cornelia Lister (524 i singel, 86 i dubbel)

Kajsa Rinaldo Persson

Sofia Samavati

Frida Bostrand (488 juniorrankingen)

Gustav Hansson (799 i dubbel)

André Göransson (141 i dubbel)

Linus Frost (655 i singel, 696 i dubbel)

Filip Bergevi

Marcus Månsson

Marius Ruzgas

Felix Mörck

Kevin Chahoud (51 juniorrankingen)

Gå till toppen