Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Paul-Göran Påander

Paul-Göran Påander, Landskrona, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 85 år. Han sörjs närmast av makan Bodil, barn och barnbarn.

En välkänd Landskronaprofil, Paul-Göran Påander, mest känd som ”Palle”, lämnade oss i sorg och saknad den 15 april.
Sitt yrkesverksamma liv ägnade han skolväsendet i Landskrona som lärare och skolledare. Utanför skolan hade Palle ett brett register av intressen. Han var historiker, körsångare, folkdansare, kyrkopolitiker, föreningsledare med mera. Inom sina intresseområden utvecklade han ett stort kunnande och inspirerade många andra med sin entusiasm.
Palle växte upp i Billeberga, där det finns ett välkänt monument över slaget mellan svenska och danska arméerna på ”Ylles hed” den 14 juli 1677. Slaget vid Landskrona brukar det kallas. Landskronas och Skånes historia var ofta teman när Palle föreläste i studiecirklar och guidade gästande delegationer och turister.
Från Skåne vidgade han horisonten till den nordiska. Han var ordförande i Föreningen Nordens Landskronaavdelning 1999-2009. Därigenom blev han medlem i Landskrona kommuns vänortskommitté med flitiga kontakter med stadens vänorter, särskilt Glostrup i Danmark och Kotka i Finland.
Palle med familj hade även en speciell känsla för Östersjöns pärla, Bornholm. De besökte ofta vänner på denna ö.
Inom Föreningen Norden deltog Palle flitigt i medlemsmöten, studiecirklar och resor. Han var även en skicklig uppläsare av nordiska texter inom föreningens årliga evenemang ”Kura skymning” för vuxna och ”Kura gryning” för skolelever.
Rakryggad och med kraft bakom orden var Palle Påander en man som man litade på och lyssnade till. Vi är många som minns honom med stor saknad och tacksamhet.
Ingvar Hansson
Gå till toppen