Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Det var tre kristdemokrater som grundade EU”

Krisen i den svenska välfärden, angrepp på socialdemokraterna – och en liten dos EU-politik. Det levererade kristdemokraternas Ebba Busch Thor vid ett torgmöte i Lund på lördagen.

Under lördagen talade kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i Lund.
Vid klockan 13.30 fattade en rödklädd partiledare i gyllene gympaskor posto på ett lågt podium framför Stadshallen. Ett par hundra personer hade samlats för att höra henne, dagen innan valet till EU-parlamentet.
Men för att vara en del i EU-kampanjen, handlade det halvtimmeslånga talet inledningsvis föga om just EU. Vårdköer, välfärden för de äldre, kvinnors rätt att välja hur de ska vara föräldralediga och det faktum att ”på många håll i landet går snabbare att få tag i en pizza än för polisen att komma” stod i centrum.
– Var finns människovärdet i att vi har en politisk ledning som satsar så lite på polisen att vi inte kan ge våldtäktsoffret den upprättelse han eller hon behöver, frågade Ebba Busch Thor.
Att äldre inte får den omsorg de förtjänar skyllde partiledaren på kommunpampar, som valt att bygga ”monument över sig själva” snarare än förstärka välfärden.
Och så försvarade hon återigen partiets agerande under hösten och vinterns utdragna regeringskris.
En bit in i anförandet kom dock EU-frågorna – och en förklaring av partiets slogan ”Make EU lagom again”, en inställning som Ebba Busch Thor härledde tillbaka till EU:s fredsälskande och kristdemokratiska grundare Alcide De Gasperi, Robert Schuman och Konrad Adenauer.
– Men så hör man att det kommer från Bryssel att ”nu får vi inte får kalla vegetariska korvar för sojakorvar”, ”vi får inte kalla vegetariska hamburgare för vegoburgare”. Ganska futtigt, va, i jämförelse med EU:s kärnuppgift och huvuduppdrag. Det är inte lagom.
Extra jubel väckte ett förslag mot personer som stridigt för den islamiska staten i Syrien.
– Vi ska stoppa den fria rörligheten i EU helt för IS-återvändare, lovade Ebba Busch Thor.
Gå till toppen