Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hyresgäster oroas över höjda hyror när allmännyttan säljs

Beslutet är inte klubbat än. Men hyresgäster i Kävlinge kommun har redan börjat oroa sig för vad som händer om deras bostadskvarter säljs från allmännyttan.
– Jag och min son trivs jättebra, men om hyran höjs vet jag inte om jag har råd att bo kvar, säger Maria Hagman Okpara som bor på Korsbacka.

Julio Olivera bor på Korsbackaområdet i Kävlinge.Bild: Elinor Strand
Alliansen i Kävlinge planerar att sälja delar av det kommunala bostadsbolaget KKB. Förslaget backas av SD och väntas klubbas på nästa fullmäktigemöte. Målet är att få fler bostäder byggda i kommunen och minska det kommunala bostadsbolaget KKB:s dominans på hyresmarknaden.
Vinsten från en eventuell affär ska dels gå tillbaka till KKB som kan öka takten på nybyggnation, dels till nya fritidsanläggningar.
Vilka områden som berörs av en eventuell försäljning är inte klart och ingen privat köpare har öppet visat sitt intresse. Men bland KKB:s hyresgäster finns en stark oro över förslaget.
Ett område där KKB har många lägenheter är Korsbacka i Kävlinge. Husen byggdes kring 1970 och en trea här kostar knappt 6 100 kronor i månaden (enligt KKB:s hemsida), vilket hör till de lägre hyrorna i kommunen.
Här bor Julio Olivera, som berättar att bostäderna är i gott skick men att boendestandarden är låg. Han tror därför att en försäljning skulle resultera i höjda hyror för de boende.
– Den som köper kommer renovera för att höja hyrorna, de vill väl ha vinst som alla andra, säger han.
Han är emot säljplanerna eftersom han trivs med sin lägenhet som den är.
– Jag vill ha ett billigt boende och kunna resa mer utomlands efter pensionen, säger Julio Olivera.
Maria Hagman Okpara bor också i området och delar hans uppfattning: en försäljning av lägenheter på Korsbacka innebär risk för hyreshöjningar.
Maria Hagman Okpara.Bild: Elinor Strand
Hon är ensamstående och arbetar halvtid på grund av sjukskrivning. En högre hyra vore ett hårt slag mot hennes privatekonomi.
– Jag fick vänta tre år på att få en tvåa här. Jag och min son trivs jättebra, men om hyran höjs vet jag inte om jag har råd att bo kvar, säger hon.
Linus Fast är bostadspolitisk samordnare på Hyresgästföreningen Norra Skåne. Föreningen har dragit igång en namninsamling mot försäljningen, som hittills fått 500 underskrifter. Han knackar dörr för att få fler.
– Vi är här för att vi vet att det finns oroliga hyresgäster, säger Linus Fast.
Linus Fast arbetar som bostadspolitisk samordnare på Hyresgästföreningen i norra Skåne. Han är en av dem som nu kampanjar mot alliansens förslag genom att samla underskrifter till en namninsamling som ska överlämnas till politikerna i fullmäktige.Bild: Elinor Strand
I tider av bostadsbrist är Linus Fast kritisk mot att vinsten från en kommande försäljning går annat än till KKB:s bostadsbyggande. Idrottshallar och badhus bör bekostas med skattemedel, anser han.
– Vi tycker det är en dubbelbeskattning av KKB:s hyresgäster.
Men kommunen har lagen på sin sida om de väljer att satsa delar av vinsten på folkhälsan. Kommunstyrelsens ordförande Pia Almström (M) anser inte att ”dubbelbeskattning” är ett passande ordval i sammanhanget.
– KKB är ju alla kommuninvånares bolag, det är inte hyresgästernas pengar. Vi har haft det här bolaget i många år och har nu möjlighet att ta ut avkastning, det är bra om det kommer alla kommuninvånare till gagn, säger hon.
Bör man vara orolig över hyreshöjningar om en privat aktör tar över?
– Jag tror inte att man kommer att märka någon skillnad över huvud taget. Ingen kommer att lyxrenovera och viss renovering blir det även med KKB.
”De flesta värdar har det systemet att man kan välja om man vill ha lite eller mycket renovering”, säger Pia Almström (M) som inte tror att hyresgästerna som berörs av en försäljning kommer märka någon skillnad.Bild: Sydsvenskan
Vilka bostadsområden som berörs av en eventuell försäljning är upp till KKB - inte politikerna - att bestämma. Även om Maria Hagman Okparas bostad inte säljs är hon rädd att området kommer påverkas negativt.
– Blir det dyrare hyror någon annanstans kommer Korsbacka vara ett av få billiga områden kvar. När klasskillnaderna ökar så kanske Korsbacka belastas ännu mer av social problematik, menar hon.
Gå till toppen