Annons

Annons

”Ideologiskt poserande hjälper inte patienter i livets slutskede.”

Palliativ vård

All vård, vare sig den är privat eller offentlig, ska drivas med patientens behov i centrum.

Det skriver företrädare för Allians för Skåne.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.

Förutsatt att

Bild: Lisbeth Westerlund

Annons

Region Skåne ska utreda upphandling av vård i livets slutskede, alltså om vården av dödssjuka ska övergå till att drivas i privat regi eller av någon annan aktör som till exempel en stiftelse. Förutsatt att utredningen visar att det är möjligt kan den palliativa vården utökas till att omfatta både Malmö och Trelleborg. Idag finns sådan vård både i Trelleborg och Malmö, men i begränsad utsträckning. Det vill vi ändra på genom att satsa på fler specialiserade vårdplatser.

Genom att den specialiserade vården finns nära både patienter och anhöriga kan vi underlätta deras tillvaro.

Den palliativa vården i Trelleborg har länge varit eftersatt. Allians för Skåne har markerat tydligt gentemot det tidigare rödgröna styret i regionen och påpekat att den minskning av antalet vårdplatser som de tidigare föreslagit riskerar att leda till köer, en oförsvarbar situation, inte minst när det gäller patienter i livets slutskede.

Annons

Annons

Med andra ord, det rödgröna styret misslyckades rejält när de valde att stänga ner slutenvårdsplatserna.Att som vänsterpartisterna Sara Svensson, Agneta Lenander och Peter Ahlbom hävda att ett bra och tryggt bemötande endast kan ske i offentlig regi är ett hån mot alla andra som verkar inom vården och som gör ett fantastiskt arbete varje dag (Aktuella frågor 18/5).

Detsamma kan sägas om hur Vänsterpartiet väljer att beskriva vårt agerande – som ett svek mot personal och patienter. Allians för Skåne betraktar personalen som den viktigaste resursen för att åstadkomma en god, nära och jämlik vård. Att påstå motsatsen främjar inte en saklig debatt.

Utredningen av vård i livets slutskede sker bland annat för att säkerställa att specialiserad palliativ vård ska finnas både i Trelleborg och Malmö.


Om vänsterpartisterna hade valt att fördjupa sig ytterligare i frågan skulle de förstå att vi kräver att vårdplatser ska finnas i Trelleborg, det är en avgörande förutsättning för att vi ska ta vidare frågan till nästa steg, det vill säga en upphandling.

Sjukhuset i Trelleborg hade palliativa vårdplatser som drevs i offentlig regi fram till 2015. Därefter stängdes platserna, bland annat på grund av personalbrist. Nu vill vi se om upphandling är en möjlig lösning för att öppna platserna igen.

Att en utredning genomförs hindrar på intet sätt arbetet med att stärka Region Skåne som arbetsgivare. Genom att säkerställa en god arbetsmiljö verkar vi för att fler ska vilja arbeta inom vården. Därför gör vi nu en rad satsningar på ännu bättre vård och en bra arbetsmiljö för personalen, bland annat avsätter vi 44 miljoner kronor till kompetensutvecklande insatser för sjuksköterskor.

Vi kan däremot hålla med Vänsterpartiet om att den offentliga vården ska drivas med patientens behov i centrum. Men partiet väljer att glömma bort den privata vården. Vi i Alliansen anser att all vård, vare sig den är privat eller offentlig, också ska drivas med patientens behov i centrum.

När andra partier söker ideologiska konflikter, vill vi i Allians för Skåne hitta lösningar för vårdens utmaningar, som när det gäller den palliativa vården handlar om att se till att det finns tillräckligt med vårdplatser.

Annons

Vi tycker helt enkelt att ideologiskt poserande inte hjälper patienter i livets slutskede.

Gilbert Tribo (L)

Ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd

Anna Mannfalk (M)

1:e vice ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd

Birte Sandberg (C)

Ledamot Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd och regionråd

Per Einarsson (KD)

Ledamot Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd och regionråd

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy