Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brandattentat mot familj på Lantmannagatan

En lägenhet brändes ut efter ett attentat med brännbar vätska natten till lördagen. Tvåbarnsfamiljen som drabbades fick fly genom ett fönster. Mannen skadades lindrigt.

Larmet om branden kom in vid tretiden på morgonen. En granne till den drabbade lägenheten berättar:
– Jag vaknade av att brandlarmet tjöt. När jag tittade ut genom dörrögat såg jag att det brann utanför min ytterdörr, det var eldslågor.
– Jag ringde 112, de sa att familjen som bor där redan var ute ur lägenheten. Jag tog mitt pass och skulle hoppa ut själv.
När räddningstjänst och polis kom fram var branden – på första våningen – redan fullt utvecklad.
Bild: Patrick Persson
Enligt tidningens fotograf på plats, Patrick Persson, var branden anlagd.
– Någon har hällt in stora mängder brännbar vätska. Enligt polisens yttre befäl kommer man att utreda händelsen som mordbrand alternativt grov mordbrand, säger Patrick Persson.
Vid lägenheten stod en misstänkt flaska kvar, sedan räddningstjänsten slagit ner lågorna och satt igång utvädringen. Mordbrännaren verkar alltså ha hällt in något brännbart, ställt ifrån sig flaskan och sedan tänt på.
En flaska med vad som verkade vara brännbar vätska stod kvar vid den utsatta lägenheten.Bild: Sydsvenskan
När första brandstyrkan från centrumstationen kom fram hade en barnfamilj hoppat ut från fönstret till lägenheten som ligger på första våningen.Bild: Patrick Persson
Två vuxna och två barn fanns i lägenheten vid attentatet och fick fly branden genom att hoppa ut genom ett fönster. En av dem, en man i 30-årsåldern, hade efteråt en lättare brännskada.
Ambulanspersonal tog hand om familjen medan rökdykare tog sig in i den brinnande lägenheten för att söka igenom och släcka branden.Bild: Patrick Persson
De drabbade undersöktes på plats av ambulanspersonal.
– Vi rubricerar det i nuläget som en misstänkt mordbrand. Vi ska göra en teknisk undersökning som förhoppningsvis visar vad som hänt, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
Lägenheten blev svårt brandskadad.Bild: Sydsvenskan
Grannen till den drabbade lägenheten ägnade lördagen åt att sanera sitt eget hem och tvätta kläder och annat som låg framme.
Enligt uppgifter till Sydsvenskan fanns en övervakningskamera monterad i trapphuset som kan ha fångat en eller flera mordbrännare på bild. Den eller de som utförde dådet har lyckats ta sig förbi två dörrar – som man egentligen behöver elektronisk tagg för för att öppna.
Vilka taggar som använts för att öppna dörrarna, går enkelt att reda ut i efterhand.
Lägenheten kommer att spärras av för kriminalteknisk undersökning.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen