Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Hans-Erik Friis

Hans-Erik Friis, Bunkeflostrand, har avlidit i en ålder av 88 år. Hans närmaste är hustrun Ingegärd samt sönerna Torbjörn och Joakim med familjer.

Min första kontakt med Hans-Erik daterar sig så tidigt som slutet av 1940-talet då vi båda var elever på Malmö Borgarskola. Hans-Erik, några år äldre än undertecknad, gick i en tidigare årskurs.
Borgarskolan var på den tiden enbart en så kallad praktisk realskola och Hans-Erik gick handelslinjen. Hans-Erik hade särskild fallenhet för stenografi och deltog sedermera i Melinska Stenograf­förbundets tävling och nådde höga placeringar.
Så småningom blev det praktik i näringslivet och studier vid Handelsprogrammet i Malmö. Efter lärarutbildningen fick Hans-Erik tjänst på gymnasiet i Västervik och sedermera på Österportskolan i Ystad där undertecknad tillträdde en tjänst i företagsekonomiska ämnen 1976. Hans-Erik var då ämneslärare i kontorstekniska ämnen och dessutom huvudlärare i dessa ämnen.
Hans-Erik blev känd som en nitisk administratör och att ha god ordning på de kontorstekniska hjälpmedlen.
Vårt samarbete kom att fördjupas allt mer, inte minst sedan ett nytt ämne - arbetsmetodik - infördes på gymnasieskolan för att integrera de mera teoretiska delarna av ämnet företagsekonomi med de praktiska delarna i de kontorstekniska ämnena.
Utanför skolans värld förde målarkonstens underbara värld oss ytterligare samman. Hans-Erik lyckades förmå de ansvariga för konstsamlingarna i Ystad att låna ut några välkända skånska konstnärers verk till vår institution på Österportskolan.
Efter vår pensionering diskuterade vi ofta konst. När någon av oss varit på besök på ett galleri eller hantverksmuseum i Skåne eller Danmark blev det omgående telefonkontakt för att diskutera konst.
Så småningom skaffade sig Hans-Erik en förnämlig konstsamling med en målning av Billgren som den mest lysande.
Hans-Erik var också ofta med på fotbollsresor till bland annat Köpenhamn (landskamper) och till några av MFF:s matcher. Deltagarna - främst ett tiotal pensionerade läsare från Ystad - fortsätter träffas än idag.
Vi saknar Hans-Erik mycket, inte minst för alla trevliga sammankomster inom och utanför skolans värld.
Bertil Fundahn
mångårig kollega på gymnasieskolan i Ystad
Gå till toppen