Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Alla i vårt omklädningsrum vet att vi kan slå straffar"

Fyra raka straffmissar på elva allsvenska omgångar. Ett rekord Malmö FF gärna varit utan.
– Otroligt. Det har gått troll i det. Det är precis som det är något där uppe som vill att ni ska fortsätta ha roligt åt oss, säger Marcus Antonsson med ett snett leende.

Straffmiss 4: Ole Söderberg räddar Marcus Antonsson tydligt annonserade straff vid stolproten i MFF:s match mot Eskilstuna.Bild: LUDVIG THUNMAN
Mot Eskilstuna fick alltså Marcus Antonsson andra chansen för året, men straffen slog han rakt mot hörnet där Ole Söderberg tidigt kastat sig.
Men han hade inte de tidigare missarna i huvudet.
– Nej, jag tänkte bara på att jag skulle bryta min måltorka. Jag var säker, hade självförtroende. Trivs med att lägga straffar.
Straffmiss 3: Markus Rosenberg skjuter straffen i ribban mot Falkenbergs Johan Brattberg.Bild: MATHIAS BERGELD
Marcus Antonsson mot Häcken, Guillermo Molins mot Sundsvall, Markus Rosenberg mot Falkenberg – och nu Antonsson mot Eskilstuna. Strikt räknat har straffmissarna bara kostat två poäng (mot Häcken), men utgången mot Sundsvall kunde blivit en annan än 1–3 om Molins gjort mål.
Och så är det ju ändå så att det kan kosta nästa gång.
– Det är klart att vi behöver ta oss ur det. Men vi har inte gjort det till en grej internt i snacket. Alla i vårt omklädningsrum vet att vi kan sätta straffar, säger Marcus Antonsson, men tillägger också med allvar:
– Men nästa bör vi nog sätta och den lär ju inte jag ta…
Straffmiss 2: Guillermo Molins mot Sundsvall vid ställningen 0–0, MFF föll 1–3.Bild: NILS JAKOBSSON
I stället för att gå runt på er tre – kunde man inte valt en helt annan straffskytt nu för att bryta mönster: Sören Rieks, Arnor Traustason eller Anders Christiansen?
– Jo man kunde bytt. Samtidigt var ”Mackan” (Rosenberg) etta och jag tvåa i fjor. ”Gische” trea nu och så börjar vi om och då blev det jag eftersom inte ”Mackan” var med.
Rosenberg var inte med i de första allsvenska matcherna i våras – därför blev det Antonsson först och Molins sen då.
– Jag såg någon statistik att straffen mot Häcken är den första jag missat i allsvenskan. Jag har känt mig fin där innan, säger Marcus Antonsson.
Tränaren Uwe Rösler lyfte att Antosson tränat på straffar i veckan och därför fick chansen nu. Men själv viftar han bort det där med träning.
– Det låter dumt när vi missat mycket. Men det är en speciell grej. Man måste tro på det. Det är inte samma grej att träna på det, inte samma nerv. Det är ju också därför inte alla vill lägga straffar. Du måste gilla det.
Straffmiss 1: Häckens Peter Abrahamsson räddar Marcus Antonssons alldeles för enkelt slagna straff i den allsvenska premiären som sedan slutar 1–1.Bild: PETTER ARVIDSON
Efter straffmissen brände Marcus Antonsson ett fritt läge, men så kom då nickmålet som blev förlösande för honom personligen efter de missarna och några matchers måltorka.
– Det är klart det var viktigt när jag ligger som spets och hotar backlinjen och kommer till lägen måste jag förvalta dem. Jag har varit i ett stim sen jag kom till MFF, men när man kommer lite ur fas så tänker man plötsligt på hur bollen ska studsa och sånt.
I några matcher har han inte fått några bra chanser, men även mot Kalmar kom Marcus Antonsson i många lägen, men det blev inga mål.
– De två senaste matcherna har jag fått fler bollar att jobba med. Innan har jag sprungit mer utan att få dem och känt mig isolerad. Samtidigt har jag en viktig roll att öppna ytor för andra.
Men till sist – 10 000-kronorsfrågan är ändå – vem slår nästa straff?
– Det blir spännande att se, men jag tror nästa sitter!
Gå till toppen