Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Boendelösningar för nyanlända ger Staffanstorp miljonunderskott

Arbetsmarknadsnämnden väntas gå fjorton miljoner minus i år. Något som bland annat beror på placeringar av nyanlända i andra kommuner. ”Det här är väldigt dyra lösningar”, säger Torbjörn Lövendahl (S), andre vice ordförande i nämnden.

Arbetsmarknadsnämnden väntas gå 14,5 miljoner minus.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Enligt siffrorna från april ser arbetsmarknadsnämnden ut att gå minus med 14,5 miljoner i år, jämfört med budget.
Enligt kommunen har miljonunderskottet flera orsaker.
• Ökade kostnader för politiker. Att socialnämnden vid årsskiftet delades upp på två olika nämnder – arbetsmarknadsnämnden och omsorgsnämnden – innebär att man fått dubbla politikerkostnader, vilket man inte kompenserades för i budgeten.
• Familjehemsvård. Flera ensamkommande har fått svenskt medborgarskap, och kommunen får därför inte längre ersättning från Migrationsverket för dem.
• Men den största avvikelsen handlar om tillfälliga placeringar av nyanlända. ”Andelen tillfälliga boendelösningar utanför kommunen ökar vilket innebär att intäkter i form av schablonbidrag från Migrationsverket minskar”, skriver kommunen i sin månadsuppföljning.
Arbetsmarknadsnämndens ordförande Karin Palmqvist (M) säger att det inte går att spara bort hela underskottet.
– Då skulle vi inte kunna fullfölja våra myndighetskrav och lagkrav, det finns inget att spara på.
Men för att ändå försöka komma tillrätta med ekonomin så gott det går kan det bli aktuellt med ”minskade ambitioner och ökad belastning på de mest tjänsteintensiva delarna av verksamheten.”
– Det innebär att du ska kolla på varenda krona du lägger ut, ”är den nödvändig eller inte nödvändig?”, säger Karin Palmqvist.
När frågan var uppe på nämndens senaste möte protesterade Socialdemokraterna bland annat mot placeringarna av nyanlända i andra kommuner.
– Jag tycker det är allvarligt att man bara låter underskotten bli större och större, när man vet vad det beror på. Det här är väldigt dyra lösningar, det är en mycket märklig politik, säger Torbjörn Lövendahl (S) som är andre vice ordförande i arbetsmarknadsnämnden.
Karin Palmqvist:
– Jo, det hade varit bättre att placera i Staffanstorp, men nu finns det inte bostäder i Staffanstorp. Alltså får vi placera där det finns bostäder.
Hade man kunnat ta höjd för kostnaderna för nyanlända på ett annat vis?
– Jag har ju inte varit med från början. Nu är detta kostnader för boende för nyanlända, du får nöja dig med det svaret.
Gå till toppen