Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dramatik när fransk outsider vann Elitloppet

Antiklimax. Det var upplagt för en duell mellan Readly Express och Propulsion, men Readly Express ströks inför finalen av Elitloppet och Propulsion var bara svag som fyra.
Istället vann den franske outsidern Dijon och huvudrollen i efterspelet hade domarna på Solvalla.

– Det här har jag drömt om sedan jag var liten, sa Dijons tränare Romain Derieux sedan han tvingats vänta i långa minuter innan domarna gav honom segern.
Dijon ledde finalen, men sista biten in mot mål travade hästen sämre och de sista stegen var passgång – eller i alla fall väldigt nära passgång – och det är förbjudet.
Efter att ha studerat reprisen ett antal gånger valde domarna att fria och Dijon ropades ut som segrare. Då fortsatte domarna med att studera hur Jos Verbeeck tog sig ut i andraspår (knuffade ut en konkurrent i tredjespår) varvet kvar med måltvåan Aubrion Du Gers. Ny väntan – och en ny friande dom.
– Vi tävlar inte på lika villkor, han borde ha varit diskad, sa Petri Salmela – tränare till Makethemark som tog tredjeplatsen.
– Dijon borde ha varit diskad för passgång, sa Jos Verbeeck och ryckte bara på axlarna när han fick frågan om sin eventuella diskning.
Ingen skugga över vinnande Dijon, han öppnade snabbt i finalen och när sedan de mer betrodde hästarna av olika anledningar kom bort så låg vägen öppen.
– Det är en starthäst som trivdes på banan och som gör sina bästa lopp i ledningen över kort distans.
Publiken tog emot Dijon och Romain Derieux som vinnare, men den rätta stämningen saknades.
– Det här var en fantastisk upplevelse, dessutom hade vi ett 20–tal fans med oss.
Men eftersnacket kom att domineras av strykningen av Readly Express bara 90 sekunder innan finalen. Hästen såg fin ut när han vann sitt försök, men visade tydligt att något inte stod rätt till inför finalen.
– Det var ett av mitt livs bästa beslut, kommenterade kusken Björn Goop sitt beslut att köra av banan innan finalen. Klart att jag är ledsen, men Readly Express är en champ och han ska sluta som en vinnare.
För Daniel Redén, med fyra hästar till start i Elitloppet, slutade dagen i moll. Tre av hans hästar missade finalen och Propulsion fick nöja sig med en fjärdeplats i sin sista(?) möjlighet att vinna storloppet.
Fotnot: Jos Verbeeck dömdes till 10 000 kronor i böter och tre dagars avstängning för snäv körning.
Gå till toppen