Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fängelse i Svedala – är du för eller emot?

På söndagen ska Svedalaborna säga sitt i folkomröstningen om fängelsets vara eller inte vara. Vissa är solklart för eller emot, andra fortfarande i valet och kvalet.

Camilla Andersson, Svedala tätort, ska rösta.Bild: Micaela Landelius
Camilla Andersson, Svedala tätort, ska rösta: "Bor man i kommunen ska man säga vad man tycker. Annars kan man inte komma och gnälla efteråt. Jag röstar nej, för min del handlar det framförallt om naturen. De får skövla rätt mycket för att bygga fängelset."
May-Lis Andersson, Svedala tätort, ska rösta.Bild: Micaela Landelius
May-Lis Andersson, Svedala tätort, ska rösta: "Om man har en folkomröstning, och folk bara håller tyst så är det till ingen nytta. Det blir ett NEJ för min del. Vi har det så fint här i Svedala, varför förstöra det? Ett fängelse är inte attraktivt. Och de talar om arbetstillfällen, men jag tror inte det blir för Svedalaborna."
Ronny Wedin, Svedala tätort, ska inte rösta.Bild: Micaela Landelius
Ronny Wedin, Svedala tätort, ska inte rösta: "Jag känner inte att det spelar så himla stor roll för min del. Frågor som skola och vård är viktigare".
Johan Norgren, Svedala tätort, har förtidsröstat.Bild: Micaela Landelius
Johan Norgren, Svedala tätort, har förtidsröstat: "Jag röstade nej, men jag var i valet och kvalet. Fördelen med fängelset är att det blir fler poliser och mer arbetstillfällen i kommunen. Nackdelen är säkerhetsaspekten, till exempel vid permissioner. Jag hade hellre sett att man samordnat anläggningen med rättspsykiatrin i Trelleborgs kommun."
Ulla Larsson, Svedala tätort, ska rösta.Bild: Micaela Landelius
Ulla Larsson, Svedala tätort, ska rösta: "Jag har inte bestämt mig till 100 procent. Båda parter har bra argument. Man vill självklart inte förstöra byn, men samtidigt kommer fängelset inte att byggas i byn, utan utanför. Någon kommun måste ta ansvaret. Det måste ju finnas någonstans."
Tommy Johansson, Svedala tätort.Bild: Micaela Landelius
Tommy Johansson, Svedala tätort: "Jag röstar för. Jag är har nyligen flyttat till Svedala, tidigare bodde jag i närheten av Fosieanstalten i Malmö. Och jag har aldrig stött på några problem. Internerna kommer ju inte att springa in och ut ur stan, och man måste se saken i sin helhet. Var annars ska de bygga den?"
Fakta

Hur går folkomröstningen till?

Omröstningen samordnas med valet till EU-parlamentet och ordnas den 26 maj.

"Vill du att ett fängelse ska etableras i Svedala kommun?", lyder den fråga invånarna ska ta ställning till. Det görs genom att man kryssar för ett av följande alternativ: ”Ja”, ”Nej” eller ”Jag avstår från att ta ställning”. Det senare alternativet räknas som en blank och därmed ogiltig röst.

Kommunala folkomröstningar är rådgivande, vilket innebär att politikerna har möjlighet att fatta beslut som antingen följer eller går emot det alternativ som fått flest röster.

Gå till toppen