Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingenjören som skapade fönster för en hel värld

Han tröttnade när den berömde fadern inte ville släppa in honom i Malmöföretaget på riktigt och drog iväg utomlands. Istället byggde han sin karriär i USA och Schweiz innan han för några år sedan flyttade hem. Nu lever Sven Erik Persson omgiven av sin konst och alla positiv i Malmö.

– På det här positivet brukar jag spela för barnbarnen, säger Sven Erik Persson.Bild: Ulf Sundberg
Fadern var den i Malmö berömde byggmästaren och arkitekten Eric Sigfrid Persson. Han älskade att synas i medierna men själv har dock Sven Erik hållit sig undan tills nu.
Det innebär ändå inte att han inte lyckats i livet.
– Jag har 120 patent och byggt upp 16 fabriker i fem världsdelar för mina aluminiumfönster och fasader som funnit marknader runt världen, förklarar han.
Hans fönster och fasader används av framstående arkitekter. De finns bland annat på New York Plazas sextiovåningarsbyggnad på Manhattan, Queen Anns Building - den nya regeringsbyggnaden i London, Microwave Tower i Johannesburg - den högsta byggnaden i Afrika, Quantas Building i Sidney, Hyatt Hotell i Singapore, Kungliga slottet i Abu Dhabi, Regeringsbyggnaderna i Madrid och i Japan.
Han flög runt i sitt eget flygplan för det var mera effektivt än att köra bil. Fick bland annat nödlanda i Klippiga bergen, men det gick bra.
Sven Erik är född i Tomelilla och när han var fyra år flyttade familjen till Malmö och ett hus hans far byggt vid Davidshallstorg.
Han gick i Tant Grieses Kindergarten som låg i den lägenhet där förre statsministern Göran Persson bodde under en tid.
– På vägen dit låg det en godisbutik som jag brukade handla i när jag tjänat en liten slant som hundvakt. Då var man populär. För fem öre fick man en stor påse godis, berättar han och lyser upp.
I takt med att faderns byggprojekt blev färdiga flyttade familjen till Trumpeten vid S:t Petri kyrka och så småningom till Malmgården innan de hamnade i Ribershus under krigsåren då tyskarna bombade i Köpenhamn.
– Det var rena fyrverkeriet.
Sven Erik läste till ingenjör på Teknis i Malmö och satte sedan kosan mot University of Columbia i New York när han tröttnat på att inte få någon roll i faderns företag. Som ingenjör hos Firestone i Los Angeles satte han upp den första slanglösa däcktillverkningen i USA och tillverkade radiostyrda missiler för kriget.
Han var nära att bli inkallad i militären och kriget, men slapp. Det löste sig eftersom han inte förstod vad läkaren menade och läkaren gillade inte Sverige som inte ställde upp i kriget och Sven Erik blev klassificerad som mentalt instabil.
Han fick sedan anställning som ansvarig för utvecklingsavdelningen på Truscun division of Republic Steel i Ohio som gjorde fönster, dörrar och metallbyggnader. De anställde 3 000 man. Sven-Erik hade ansvar för 150 ingenjörer och ritare. Därefter etablerade han sin egen första fabrik för fönster och fasader och sedan rusade det iväg i alla världsdelar.
Då var det läge att flytta till Schweiz vid Genèvesjön. Där föddes de tre barnen.
I 40 år bodde familjen i Schweiz men har alltid haft en bostad i Sverige. Nu en fastighet på en ö i Bohuslän där familjen och vänner kan träffas. Barnen är utflugna och bor i Chile, Schweiz och en pojke hamnade i Sverige eftersom han fann en svensk flicka när han gick på Chalmers. Han är försäljningschef för ett internationellt bolag och reser världen runt som sin far gjorde. Det går tydligen i arv.
Under åren i Schweiz väcktes Sven Eriks passion för mekanisk musik och han började samla på positiv.
– Det började med att jag köpte ett självspelande piano som jag trots hustruns protester tog hem. Sedan har samlingen utökats och bestod som mest av drygt 20 stycken. När vi flyttade hem sålde jag dock en del så nu finns det nästan bara de här kvar, säger han och slår ut med handen i rummet där flera positiv står uppställda.
– Jag brukar spela för barnbarnen och då dansar de här, säger han med ett leende och vevar igång.

Sven Erik Persson

Gör: Pensionerad företagsledare och uppfinnare.
Ålder: 92 år.
Bor: I Malmö.
Familj: Hustrun Kate, en dotter och två söner. Fem barnbarn.
Aktuell: Medverkar tillsammans med sin syster Signe Person Melin i den film om hans far Eric Sigfrid Persson som görs av regissörerna Stefan Berg och Jessica Nettelbladt. Filmen sänds på SVT i början av juni.
Gå till toppen