Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Kanske kan man göra någon liten påverkan i Europa"

"En skyldighet!" "Självklart!" "Briljant!" Så säger några av dem som röstar i EU-valet i dag i Bunkeflostrand.
Trots att det är lugnt i vallokalen är det väldigt många som har röstat – i förtid.

Den här EU-söndagen har Sundsbroskolan i Bunkeflostrand förvandlats till en katedral i demokratins tjänst. I en skolkorridor har sex klassrum gjorts om till röstningslokaler för de sex valdistrikt som ligger i närheten.
Valentina Nordberg och Anders Olsson lämnar in sina röster i vallokalen för Bunkeflostrand Norra – som till vardags tjänstgör som klassrum för 3A på Sundsbroskolan.Bild: Patrik Renmark
När vi kommer till Sundsbroskolan vid lunchtid pågår en hätsk politisk debatt. Valarbetarna från olika partier som står och delar ut röstsedlar utanför skolan tjafsar med varandra om kärnkraftsfrågan.
Men inne i vallokalen råder stillhet.
– Det var rätt dött i början. Första halvtimmen kom det bara tre personer och röstade, säger Henrik Friberg, som är ordförande i vallokalen för Bunkeflostrand Norra.
"Kanske kan man göra någon liten påverkan i Europa. Även om jag bara har en röst", säger Lennart Pettersson.Bild: Patrik Renmark
I det här distriktet bor 1 189 röstberättigade personer. Men 328 personer, drygt 27 procent, har redan skickat in sina valsedlar som bud- eller förtidsröster.
De som själva kommer hit för att rösta tycker att det är en självklarhet:
– Har vi fått möjligheten att rösta så tycker jag att det är självklart att ta den chansen. Kanske kan man göra någon liten påverkan i Europa. Även om jag bara har en röst, säger Lennart Pettersson.
Han bestämde sig med hjälp av en valkompass på nätet. Politikernas EU-valrörelse är han ganska kritisk till:
– Det har börjat bli lite amerikanskt. Man kastar mycket skit på varandra. Och varför pratar partierna så mycket om hemmafrågor nu när det är EU-val? Det här valet handlar ju inte om inrikespolitik, säger Lennart Pettersson.
Elaine Gomez har bara bott ett och ett halvt år i Sverige. Men hon har lagt två veckor på att läsa på om hur hon ska rösta i EU-valet.Bild: Patrik Renmark
Elaine Gomez är förstagångsröstare – i Sverige. Men hon har röstat i flera EU-val tidigare i sitt hemland Irland.
– Jag tycker att marknadsföringen av EU-valet är mycket bättre här i Sverige. Det är mer folk ute på gator och torg som säger vad de tycker att du ska rösta på. Jag var på Gustav häromdagen, och där var fullt av sådana där små hus, massor av folk och politiker från olika partier att prata med. Helt briljant! säger hon.
De senaste två veckorna har Elaine Gomez läst på väldigt mycket för att bestämma vilket svenskt parti hon vill rösta på i EU-valet
– Jag ska rösta för ett parti som jag tror är jättebra för oss allihop, säger hon.
Valentina Nordberg och Anders Olsson tog med sin dotter Lo Olsson Nordberg, 5 år, när de röstade.Bild: Patrik Renmark
Lo Olsson Nordberg, 5 år, var bara en liten bebis när det var EU-val förra gången. Nu kan hon följa med sin mamma Valentina Nordberg in i valbåset och se hur demokrati går till på riktigt.
– Jag känner att det är viktigt att rösta. Vi har ändå en liten möjlighet att påverka, säger Valentina Nordberg.
Hennes sambo Anders Olsson håller med:
– Det är viktigt att rösta – inte minst av historiska skäl. Nu när vi har rösträtt tycker jag att det är en skyldighet att göra sin röst hörd.
De som jobbar med att ta emot och räkna rösterna har fortfarande en maratonlång arbetsdag framför sig. De första röstmottagarna kom hit redan klockan halv åtta på morgonen. Sedan är de inte klara förrän klockan elva på söndagskvällen, när vallokalen har stängt, alla röster är räknade och två personer från valdistriktet har kört in och lämnat in alla valsedlar på Rådhuset i Malmö. Det innebär alltså en arbetsdag på ungefär 16 timmar.
– Det är verkligen en heldag. Men jag tycker att det är jätteintressant att följa det här valet, för det är ett uttryck för vår demokrati, säger valdistriktets ordförande Henrik Friberg.
Det är fortfarande långt kvar till målsnöret. Debatten och kampen om varje röst fortsätter ända in i kaklet.
När vi kommer ut från Sundsbroskolan står valsedelsutdelarna fortfarande och argumenterar mot varandra. Nu försöker de få sina politiska meningsmotståndare att byta åsikt i en helt annan fråga: busstrafiken.
Gå till toppen