Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stort utsläpp av saltsyra i Staffanstorp – utreds som miljöbrott

Upp emot 500 liter frätande saltsyra läckte ut i ett industriområde i Staffanstorp under söndagsmorgonen. Polisen spärrade av området och styrkor från fem olika brandstationer kämpade inledningsvis mot den frätande röken. Ett omfattande saneringsarbete är nu avslutat. Händelsen ska utredas som misstänkt miljöbrott.

Polis i skyddsmask vaktar avspärrningarna kring ett farligt utsläpp av saltsyra i ett industriområde utanför Staffanstorp.Bild: Johan Nilsson/TT
SOS Alarm skickade ut ett larm med högsta prioritet klockan 08.44 på söndagsmorgonen: utsläpp av ett farligt ämne, troligtvis saltsyra, hade skett i Staffanstorp.
Räddningsstyrkor från fem stationer ryckte ut till Teknikvägen, som ligger i ett industriområde i nordöstra delen av Staffanstorp.
På platsen läckte det frätande saltsyra från en tusen liter stor plasttank. Enligt en representant från företaget som driver verksamhet i lokalerna var tanken bara halvfull med syra. Därför räknade räddningstjänsten med att maximalt 500 liter saltsyra läckte ut.
En timma efter larmet hade räddningstjänsten fortfarande inte fått stopp på läckan:
– Vi ska gå in i huset och se om vi kan stoppa läckaget, sa Mattias Sköld, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.
– Det här ämnet är en syra, det är frätande. När det kommer i kontakt med vatten så ångar det av och bildar en rök som också är frätande och farlig. Därför har polisen spärrat av ett område på ungefär 200 meter runt om platsen, sa Mattias Sköld.
Den läckande syratanken fanns inne i en industrilokal. Men saltsyran läckte också ut på marken utanför huset. Enligt SOS Alarm var det ingen fara för allmänheten, så länge man inte gick in på industriområdet.
– När man går in i huset måste man ha kemdräkter på sig. Vi jobbar absolut med skyddsutrustning för att inte skadas av ämnet, sa Mattias Sköld.
Vid lunchtid hade räddningstjänsten fått stopp på läckan och vid 16-tiden var saneringen klar.
– Det som fanns på golvet i byggnaden och på marken utanför har vi samlat upp med absorberingsmedel, säger Mattias Sköld.
En del saltsyra har runnit ner i dagvattenbrunnen och den ledningen har pluggats så att saltsyran inre rinner vidare. Under måndagen ska det tas beslut om hur den saltsyran ska tas om hand.
– En mindre mängd saltsyra kan ha runnit vidare, säger Mattias Sköld.
Hur farligt för miljön är det?
– Omedelbart är det inte så bra för för vattenlevande organismer i och med att det är syra och det blir surt. Men det är inte ett miljöfarligt ämne genom att det är giftigt eller stannar kvar i miljön utan det späds ut med vatten.
Hur vanligt är det med ett utsläpp av saltsyra i den här storleken?
– Det är ovanligt. Men saltsyra är ingen ovanlig kemisk produkt. Det är en av våra vanligaste kemiska ämnen, vi vet hur man hanterar det. Några hundra liter är mycket, men det är det inte ett jättestort utsläpp. Vi får ända betrakta det som begränsat.
Polisen har upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka och en om miljöbrott.
– Det gör man eftersom det har runnit ner saltsyra i en dagvattenledning, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
Gå till toppen