Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nej-sidan satsade halv miljon för seger

Fängelsemotståndarna räknade med seger men var beredda att acceptera ett nederlag.

Nej-sidan i fängelseomröstningen höll sin valvaka utanför Holmeja. Per Asp, ordförande i Föreningen fängelsefritt Svedala, trodde på seger med bred marginal.Bild: Patrick Persson
Några tiotal motståndare i Föreningen fängelsefritt Svedala och det fängelsekritiska partiet Älska Svedala hade på söndagskvällen samlats hemma hos föreningens ordförande Per Asp för samkväm och gemensam inväntan av resultatet i folkomröstningen.
Enligt Per Asp har nej-sidan lagt ned närmare en halv miljon kronor på sin kampanj sedan föreningen bildades för två år sedan. Bland annat har ett femtiotal frivilliga delat ut 30 000 flygblad de senaste veckorna.
Själv var han på söndagskvällen övertygad om en seger med bred marginal för nej-sidan.
– Vi har tidigare gjort en undersökning bland kommuninvånare som visade att 51 procent var emot en fängelseetablering, 32 procent var för och 17 procent hade inte tagit ställning. Med tanke på de senaste veckornas kampanj från vår sida tror jag att nej-sidan får 55-65 procent av rösterna, sade Per Asp.
Om ja-sidan trots allt skulle vinna var han dock beredd att godta resultatet.
– Om ja-sidan vinner får vi acceptera invånarnas vilja. Då har vi gjort vad vi har kunnat, men inte nått fram, sade han.
När resultatet kom efter midnatt visade det sig att nej-sidan fått två tredjedelar av rösterna.
Läs mer: Svedala röstade nej med stor majoritet
Gå till toppen