Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svensk IS-kvinna i skräckfängelse i Bagdad dömd till femton år bakom galler

Den svenska IS-kvinna som suttit inspärrad på skräckfängelset Rusafa i Bagdad har dömts till femton år bakom galler för samröre med terrorsekten Islamiska staten.
Barnen hon tidigare hade med sig i fängelset har lämnats till släktingar i Irak.

Efter att kalifatet kollapsat har tusentals utländska IS-kvinnor och barn hamnat i läger och fängelser i Syrien och Irak.Bild: Maya Alleruzzo
Nyligen avslöjade Sydsvenskan att det inte bara finns svenska IS-jihadister och barn i det kurdkontrollerade flyktinglägret al-Hol i norra Syrien – utan också i det statliga irakiska fängelset Rusafa.
Där har en 29-årig svensk kvinna, som konverterat till islam och anslöt sig till kalifatet 2014, nu suttit i ett år.
På söndagen dömde en irakisk domstol henne till femton års fängelse för samröre med Islamiska staten.
Svenska UD har tidigare bekräftat för Sydsvenskan att man följt kvinnans ärende. Nu fanns personal från den svenska ambassaden på plats under den mycket snabbt avklarade rättegången.
”UD kan bekräfta att den svenska medborgaren har dömts till 15 års fängelse för samröre med IS. Ambassaden var på plats under rättegången. Vi kommer att ge fortsatt konsulärt stöd och står i kontakt med anhöriga i Sverige”, skriver UD i ett pressmeddelande.
När den 29-åriga svenskan lämnade Sverige för fem år sen tog hon med sig sina två minderåriga barn. Under sin tid i IS-kalifatet gifte hon sig med en svensk IS-jihadist och fick ytterligare ett barn.
Maken hade 2011 åtalats i Sverige för att ha planerat att mörda konstnären Lars Vilks i ett terrorattentat på konsthallen Röda Sten i Göteborg – men friats. Något år efter giftermålet i kalifatet dödades maken under bombningarna 2016 av Tal Afar nära Mosul i norra Irak.
När kalifatet var på väg att kollapsa greps den svenska IS-kvinnan och hon hamnade med sina barn i fängelset Rusafa. Det är en ökänd anstalt där tusentals kvinnor och barn lever under usla förhållanden.
Ali Akram al-Bayati, ledamot i Irakiska kommittén för mänskliga rättigheter, uppger för Sydsvenskan att det i dag finns drygt tusen utländska IS-kvinnor och 774 barn inspärrade i Rusafa. De kommer från Ryssland, Frankrike, Turkiet och en rad andra länder – däribland Sverige.
Den svenska regeringens linje i förhållande till svenska medborgare som gått med i IS är inte glasklar.
Vuxna svenskar ser regeringen helst blir dömda på plats; inrikesminister Mikael Damberg vill få till stånd en internationell IS-tribunal i regionen.
De svenska barnen har regeringen sagt sig vilja hjälpa. Men än så länge är det bara den döde IS-terroristen Michael Skråmos sju föräldralösa barn som kommit hem. I lägret al-Hol i Syrien finns ytterligare ett sextiotal barn till svenska IS-jihadister.
Den 29-åriga kvinnan i Rusafa har – eventuellt med hjälp av svenska myndigheter – kunnat överlämna sina barn till den döde makens släktingar i Irak.
Hon dömdes i höstas enbart för illegal inresa till Irak till sex månaders fängelse. Men strax innan hon skulle friges revs domen upp – och nu har hon alltså mot sitt nekande fällts för terrorbrottet samröre med Islamiska staten.
Irakiska domstolar har den senaste tiden börjat döma IS-jihadister på löpande band, även utländska.
Nyhetsbyrån AFP rapporterar att tre manliga franska medborgare på söndagen dömdes till döden efter att de befunnits skyldiga till ha varit medlemmar i IS.
Gå till toppen