Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om demokratiska samtalet och public service.

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
För oss journalister betyder val nattarbete och seg måndagsmorgon. Men det kunde vara värre; EU-valet blev inget ödesval.
Visst skrällde högernationalister i flera länder, bland dem Sverige. Men inflytandet begränsas av att de stora partierna fortfarande dominerar i EU-parlamentet, i alla fall ihop med den liberala gruppen: EU-entusiastiska Alde ökade markant. Kungamakare. Vågmästare. Eller så blir det de gröna, som också ökade. Fast här hemma i Greta Thunberg-land halverades MP. Inrikespolitiken spelar in här. L hänger på en skör tråd – medan liberala C kan hålla flaggan högt.
Värre kunde det också vara i tidningsbranschen. Läsarna vill ha seriös journalistik och förstår att den kostar. Den negativa morgontidningstrenden är på väg att plana ut, visar 2018 års räckviddsundersökning Mediebarometern. Allt fler väljer att ta del av sin morgontidning i digitala plattformar. I åldersgruppen 25–44 år ökar läsningen. Fast bara drygt hälften läser idag en dagstidning på någon plattform. Så det kunde också vara bättre.
Mejlkorgen till Med andra ord kan också fyllas på. Skriv! Dagens läsarbrev kom före söndagens val.
Så begränsas demokratin.
”Att EU-valet skulle vara ett ödesval där demokratin står på spel” är en överdrift hävdar huvudledaren (25/5). Det innebär ingalunda att socialdemokraterna överdriver när valet betraktas som en ”folkomröstning om demokratin”. Det räcker att sätta regionens karta under luppen för att slå fast att det är ett svartbrunt mörker som tätnar över Europa för att citera Per T Ohlssons söndagskrönika (26/5).
De illavarslande tecknen är många och allvarligt är vissa EU-länders kompakta vägran att ta sitt ansvar för konsekvenserna av en flyktingkris som inte kommer att kunna lösas i de krigförande länderna eller i redan överfulla flyktingläger i Mellanöstern utan kräver en solidarisk fördelning av de flyktingströmmar som även framöver kommer att söka sig till EU. Vi som deltagit i valarbetet såväl inför höstens riksdagsval som inför EU-valet kan också notera hur det blivit svårare att komma till tals med väljarna i deras vardag. Det gäller såväl tillgången till en rad arbetsplatser som möjligheten att anordna valaktiviteter i bostadsområdena.
Ett illavarslande exempel är kommunägda AB Höganäshems beslut att förbjuda de lokala politiska partierna att bedriva valrörelse i bolagets bostadsområden med den smått fantastiska motiveringen att detta är att ”ofreda våra hyresgästers privata zon och hem”. Att på detta aningslösa sätt begränsa möjligheterna till demokratiska samtal är att även i vårt eget land allvarligt begränsa demokratin.
Bengt Silfverstrand
Demokratin behöver
public service.
På vår kontinent har några länder gått till angrepp mot mediers frihet och mot fria och oberoende domstolar. Högerextremismen har infekterat omvärlden, en omständighet som riskerar att skada Europa ytterst allvarligt.
Många anser att de omkring en miljon svenskar som stöder SD måste respekteras för att de gjort ett politiskt val som alla andra. Det förhåller sig inte så. Partiet skulle tappa de flesta väljare om det öppet beskrev vad det egentligen vill åstadkomma. Det vill inte heller kommentera vad som sker till exempel i Ungern, men ansluter sig om tillfälle ges till angrepp på fria medier.
Moderata ungdomsförbundet vill avskaffa public service och aktiva politiker i moderpartiet här och var instämmer, bland annat i Skåne.
Även om vi inte i vardagslag skryter med det så har vi en levande demokrati, som ständigt håller ett vakande öga på politiker, marknad och medier samt är våra garanter för fortsatt tillsyn. Så dyker det upp grupper som helst ser att de funktionerna läggs ner. Det är ännu så länge lätt räknade moderater som välkomnar en sådan katastrof, men bara att de gör sig hörda känns obehagligt.
Public service är en nödvändighet.
Lasse Henriksson
Gå till toppen