Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Skåne röstade gult. Men färgen kan skifta igen.

Jimmie Åkesson (SD) på valvakan.Bild: Anders Wiklund/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det är gult, gult, gult. Med undantag för ett bälte av omväxlande rött och blått utmed västkusten. Och så en röd fläck även på sydkusten, Ystad.
Så ser den skånska politiska kartan ut när rösterna i valet till EU-parlamentet räknats. Precis som det såg ut efter riksdagsvalet i höstas. Sverigedemokraterna behåller sitt grepp om de skånska väljarna. Skåneland har i stor utsträckning blivit SD-land.
Med totalt 20,4 procent av de skånska rösterna är Sverigedemokraterna jämnstora med Socialdemokraterna, som fick 20,9 procent. Enligt det preliminära valresultatet blev SD största parti i 20 av totalt 33 skånska kommuner och näst störst i ytterligare åtta kommuner, bland annat i Helsingborg, Landskrona och Ängelholm.
Det är en sorglig utveckling. Inte minst med tanke på att Skåne en gång var den kanske mest EU-positiva landsänden.
I folkomröstningen om medlemskap i EU 1994 röstade på riksnivå 52,3 ja till medlemskap medan 46,8 röstade nej. Men väljaropinionen skilde sig åt kraftigt i olika delar av landet.
Ingen annanstans var entusiasmen inför tanken på ett svenskt EU-medlemskap lika stor som i dåvarande Malmöhus län. Där röstade nästan två av tre ja, 64,8 procent, medan 34,3 röstade nej. I gamla Kristianstad län, där SD i söndagens val blev största parti i samtliga kommuner utom Båstad och Ängelholm, röstade 56,7 procent ja medan 42,4 procent röstade nej. Det var ett stöd som bara överträffades i två andra län: Stockholm med 61,5 procent och Hallands län med 57,8 procent. Endast i två skånska kommuner, Osby och Bromölla, segrade nejsidan i folkomröstningen.
Idag är ett parti som visserligen gett upp kravet på utträde, men som i stället hoppas kunna montera ned EU-samarbetet inifrån, största parti bland väljarna i en överväldigande majoritet av skånska kommuner.
Hur har det kunnat gå så fel?
Helt klart tycks SD ha lyckats att mobilisera sina sympatisörer bättre denna gång än i tidigare val till EU-parlamentet. Här fick partiet sannolikt god hjälp av de motståndare som pekade ut högerpopulismens befarade framgångar som det stora hotet.
"Vi vet hur svårt det är att få Sverigevänner att rösta i det här valet", jublade partiledaren Jimmie Åkesson på valvakan.
Framgångarna för SD och andra mer eller mindre EU-kritiska och -fientliga partier ute i Europa kan tyckas paradoxala med tanke på att stödet för EU aldrig varit så stort. En Eurobarometer från oktober förra året visar att i genomsnitt 68 procent av alla medborgare anser att medlemskapet i EU varit till fördel för deras land. I Sverige var motsvarande siffra 73 procent. Och i en folkomröstning om utträde skulle 83 procent av svenskarna rösta nej.
Kanske är det inte så mycket missnöje med EU i sig som förklarar SD:s framgångar i Skåne och Sverige i detta val, utan mer ett allmänt missnöje hos väljargrupper som uppfattar sig som bortglömda och frånsprungna av utvecklingen. Alltså samma faktorer som kan förklara mycket av SD:s framgångar i riksdags- och lokalval. Och det förklarar också varför den politiska Skånekartan är sig lik i båda fallen.
Ofta jämförs resultatet i EU-valet med utfallet av föregående val till parlamentet. Då framstår SD:s resultat, upp från 9,6 procent 2014 till 15,4, som en kraftig uppgång.
Men många väljare har en diffus bild av vad parlamentet i Bryssel gör. Det enklaste är då att rösta som i riksdagsvalet. De politiska partierna tycks ha resonerat på ett liknande sätt. Den valrörelse som varit har i stor utsträckning dominerats av inrikespolitiska frågor och konflikter.
Det talar för att jämförelsen snarare bör göras med utfallet i riksdagsvalet. Då framstår SD:s framgång inte längre som lika spektakulär. De 17,53 procent SD fick i riksdagsvalet senast sågs av många inom partiet som ett misslyckande. De hade hoppats på mer. Nu fick partiet drygt 2 procentenheter lägre i EU-valet.
SD håller ställningarna men segertåget kan mycket väl vara över. Också i Skåne – hur märkligt det än kan låta en dag som denna.
Gå till toppen