Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bjuv blev SD:s starkaste fäste i EU-valet

Stödet för Sverigedemokraterna i Bjuvs kommun fortsätter att sticka ut. I EU-valet blev kommunen partiets starkaste fäste i hela landet. Oppositionsrådet Mikael Henrysson (SD) tror att en aktiv valkampanj lokalt gett resultat.

Mikael Henrysson (SD) tror att lokal aktivitet gett utdelning i Eu-valet.Bild: Tom Wall
I höstens val gick 38,7 procent av riksdagsrösterna i Bjuvs kommun till Sverigedemokraterna, näst högst andel SD-röster efter Sjöbo. När rösterna räknats samman efter EU-valet i söndags hade 37,9 procent av Bjuvsrösterna gått till SD, vilket är störst andel i landet.
Mikael Henrysson, gruppledare i fullmäktige för SD i Bjuv kopplar framgången till aktivitet på det lokala planet.
– Jag tror faktiskt att det beror på att vi har varit och kampanjat i alla kommundelar tre helger i rad och påvisat vikten av att gå och rösta. Vi har varit ganska ensamma.
Tror du att många som inte brukat rösta i EU-val tidigare valt att stödja er?
– Ja, det tror jag.
Christer Landin (S)Bild: Martin Fridehjelm
Christer Landin (S), förste vice ordförande i kommunstyrelsen är förstås mindre nöjd med utgången.
– Detta kräver tid för eftertanke. Jag hade önskat att jag hade svar på frågan hur man gjort saker annorlunda, säger han och tillägger att han tycker det är tråkigt att många inte ser möjligheter med EU.
Marie Lindberg röstade inte i söndagens EU-val.Bild: Birgitta Johansson
– Det som sker på hemmaplan färgar väl av sig på EU-valet. Jag tycker att vi gör och har gjort mycket bra, men att man inte får någon cred för det. Det som är beklämmande är det låga valdeltagandet. Jag tänker på migrationen, miljön och arbetsmarknaden som jag tycker är centrala frågor i EU.
Marie Lindberg, som bor i Bjuv med sin familj sedan några år tillbaka, röstade inte i EU-valet. Om hon gjort det hade hon tänkt i samma banor som vid riksdags- och kommunval i höstas.
– Jag hann inte. Men annars tänker jag inte annorlunda där än i de andra valen. Varje parti har för- och nackdelar. Det bästa vore om man kunde ta det man ville från varje och kombinera.
Issa Issa ser stödet för SD rent allmänt som en följd av väljares bevikelse på andra partier.Bild: Birgitta Johansson
Issa Issa, som kom till Sverige som palestinsk flykting via Syrien och bor i Bjuv, tror generellt att Sverigedemokraterna vuxit för att människor blivit besvikna på andra partier.
– Folk satte sin tillit till andra partier och nu vill de tänka att SD är annorlunda.
Gå till toppen